Alastair Greene –  The New World Blues
Format: CD – Digital / Label: Whiskey Bayou Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Alastair Greene (18 april 1971, Santa Barbara, California) komt uit een muzikale familie. Zijn moeder speelt piano en zijn grootvader Chico Alvarez speelt in de jaren ’40 en ’50 trompet in de band van Stan Kenton.
Alastair volgt ook pianolessen, speelt enige tijd saxofoon, maar als hij de gitaar ontdekt kiest hij voor dat instrument. Na een muziekstudie in Boston, Massachusetts, keert hij weer terug naar California en treedt daar op als gitarist in lokale blues- en rockformaties. In 1997 richt hij The Alastair Greene Band op en staat tijdens tournees in het voorprogramma van o.a. The Fabulous Thunderbirds, Robin Trower, Lonnie Brooks, John Mayall’s Bluesbreakers, Joe Bonamassa en Lucky Petersen. In 2002 verschijnt Greene ’s debuutalbum ‘A Little Wiser’. Van 2010 tot 2017 is hij ook gitarist bij Alan Parsons.     

Deze maand verscheen ‘The New World Blues’, het nieuwe album van Alastair Green. Het werd opgenomen in de Whiskey Bayou Studios in Houma, Louisiana, onder leiding van producer Tab Benoit. De meeste nummers werden in 1 of 2 takes en enkele overdubs opgenomen en min of meer live in de studio op de plaat gezet.

Met een vlammende gitaarsolo in de stevige ZZ Top-achtige opener Living Today bewijst Greene meteen een uitstekende gitarist te zijn. Het felle gitaarwerk in het funky Lies and Fear doet me denken aan Gary Moore.
In het samen met Benoit geschreven Bayou Mile wordt wat gas teruggenomen maar de vette slide doet de relatieve rust weer ‘teniet’. When You Don’t Know What To Do is ook samen met Benoit, die hier erg strak drumt, geschreven. In de slowblues No Longer Amused, roept de door merg en been gaande gitaarsolo herinneringen op aan Peter Green.
Solide is de ritmesectie in de gruizige uptempo instrumental Back at the Poor House. Greene teistert zijn gitaar weer in het funky Find Your Way Back Home.
Heroes
is een melodieuze ballad, weer een coproductie met Benoit. Mooi zijn hier ook de harmonievocalen. Verschroeiend is de gitaarsolo in Wontcha Tell Me, waarna Peter Green in de slowblues Alone and Confused weer om de hoek komt kijken.
Met een fraaie slide eindigt het album met het titelnummer, de zeer stevige gitaarrocker The New World Blues.

Conclusie:
Op ‘The New World Blues’ komen liefhebbers van prima bluesrock helemaal aan hun trekken.

Tracks:
01. Living Today
02. Lies and Fear
03. Bayou Mile
04. When You Don’t Know What To Do
05. No Longer Amused
06. Back at the Poor House
07. Find Your Way Back Home
08. Heroes
09. Wontcha Tell Me
10. Alone and Confused
11. The New World Blues

Line-up:
Alastair Greene – gitaar, zang
Tab Benoit – drums, backing vocals
Corey Duplechin – bas, backing vocals

Website: Alastair Greene

Blues rock guitarist Alastair Greene joins Blues Rock Review to discuss his upcoming album, ‘The New World Blues,’ working with Tab Benoit, the future of touring, and more.