Recensie: AJ Plug – Killer King

 

AJ Plug – Killer King

AJ Plug – Killer King
Format: CD – Digital / Label: Django Music
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De Katwijkse zangeres Alexandra Jolanda (AJ) Plug staat bekend als één van de beste blueszangeressen van Nederland. In 2021 verschijnt haar debuutalbum ‘Let Go Or Be Dragged’. Hierna komt haar carrière in een stroomversnelling. Ook haar tweede album ‘Chew Chew Chew’ levert haar in 2016 louter lovende kritieken op en ze belandt zelfs op de voorpagina van het toonaangevende Amerikaanse bluesmagazine Blues-E-News.

Sandra Plug maakt ook deel uit van de succesvolle tournee in de theatershow The Sound of the Blues & Americana van Johan Derksen. In 2018 neemt zij in een studio in Grolloo het akoestische album ‘Barefoot’ op. Enige tijd daarna wordt zij getroffen door slokdarmkanker, waar ze nu gelukkig van is genezen.

Op 10 december jl. verscheen het nieuwe album van AJ Plug. Dit album, Killer ‘King’, verwijst naar haar ziekteperiode en die ellendige periode heeft zij verwerkt in de negen songs, maar waarin ze ook hoopvol naar de toekomst kijkt. Plug wordt op het album bijgestaan door topmuzikanten als gitarist Guy Smeets (tevens de producer van het album), toetsenist Roel Spanjers en drummer Arie Verhaar.
Maar ook met Klaas (Kuijt) Wildgroove. Zonder Klaas was dit album nooit zo geworden als het nu is. Hij heeft hier een heel groot aandeel in wat nooit iemand ziet. Een onmisbare schakel dus.

Het openingsnummer, de huiveringwekkend mooie bluesballad Killer King is meteen raak. In dit titelnummer geven Plug en de band hun visitekaartje af.

The Shape I’m In is een schitterende ballad met een felle melodieuze gitaarsolo. In Gimme A Smile voert Plug een wanhopig gesprek met haar ouders over hoe ellendig zij zich voelt. Een stevig nummer met een felle gitaarsolo en een Roel Spanjers die strooit met zijn toetsen.

Fraai is het pianospel en uitbundig de zang in de ballad Dream. Never Gonna Stop rockt lekker weg met keys en een vette gitaarsolo. De ballad The Sky Turned Black is weer een voorbeeld van de geweldige van blues doordrenkte stem van Plug.

Na de hoopvolle zeer fraaie ballad It Will Be Alright, teistert Guy Smeets zijn gitaar met een verschroeiende slepende solo in River Blue. Het slotnummer Tears Ran Dry duurt acht minuten. Een fenomenale ballad, een strakke ritmesectie, Plug in topvorm, tinkelende pianoklanken en een zeer lange fantastische gitaarsolo.

Conclusie:
‘Killer King’ is een prachtig, recht uit het hart komend album. AJ Plug is helemaal terug, en hoe!

Track:
01. Killer King
02. The Shape I’m In
03. Gimme A Smile
04. Dream
05. Never Gonna Stop
06. The Sky Turned Black
07. It Will Be Alright
08. River Blue
09. Tears Ran Dry

Website: https://www.ajplug.nl/