Recensie: Afton Wolfe – Kings For Sale

 

Afton Wolfe - Kings For Sale

Afton Wolfe – Kings For Sale
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Grandiflora Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Als je de biografie van singer-songwriter Afton Wolfe uit McComb, Mississippi, leest valt het gelijk op dat je hier met een zeer veelzijdige artiest te maken hebt. In het verleden zat hij namelijk in de Indie-rockband Red Velvet Couch, de avant-garde band Dollar Book Floyd en het powerrock trio the Relief Effort.

En die veelzijdigheid vind je ook terug op zijn debuutalbum ‘Kings For Sale’.

Zo bevind je je het ene moment in een New Orleans-achtig muzikaal decor om vervolgens weer met ongepolijste country te maken te krijgen. Ook krachtig fuzzende rock en een Paolo Conte-achtig decor worden door Afton Wolfe niet geschuwd.

Hij opent het album losjes rockend met Paper Piano waarin door de blazers een New Orleans geluid opduikt. De zang van Afton klinkt net zo grofkorrelig als Tom Waits of Dr. Jon.

Daarna stapt Afton over op een hemels zwevend countrynummer. Carpenter, met de prachtig huilende pedal steel van Adam “Ditch” Kurtz en de fiddle van Rebecca Weiner Tompkins.

De blues komt voorbij in Dirty Girl, dat geopend wordt door de hard schurende harmonica van Cary Hudson.

Natuurlijk ontkom je door de stem van Afton niet aan de Tom Waits invloeden. De intieme jazzy ballad About My Falling en de stemmig zwevende ballad Fault Lines klinken beiden als het beste Waits ballad werk.

Mrs. Ernst’s Piano heeft een jazzy luie swing a la Paolo Conte met Afton Wolfe als de grommende verteller en de warme swingende klarinet van Seth Fox.

Hard rocken kan Afton ook. Dat blijkt in het krachtig grommende en fuzzende Cemetery Blues, dat even hard en rauw klinkt als het werk van Neil Young & Crazy Horse.

De afsluiter van het album, O’ Magnolia, wordt uit volle borst krachtig gezongen.

Een overdonderend mooi album, dit debuutalbum van Afton Wolfe. Een aanrader voor de fans van Tom Waits en de fans van het betere singer-songwriter werk…en zelfs voor Paolo Conte fans!

Tracklist:
01. Paper Piano
02. Carpenter
03. Dirty Girl
04. About My Falling
05. Cemetery Blues
06. Mrs. Ernst’s Piano
07. Fault Lines
08. Steel Wires
09. O’ Magnolia

Website: Afton Wolfe

© Scott Willis Photography