Recensie: Adrian Crowley – The Watchful Eye Of The Stars

 

Adrian Crowley - The Watchful Eye Of The Stars

Adrian Crowley – The Watchful Eye Of The Stars
Format: CD – LP – Digital / Label: Chemikal Underground Ltd
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Buiten schijnt de zon, het is warm. De spreekwoordelijke mussen vallen van het dak. Men ligt aan het strand of in het park. Het leven is mooi. Alles is warm. Super onlogisch eigenlijk dat nu het nieuwe album van Adrian Crowley verschijnt. Diens muziek past beter bij jaargetijden van kou en vallende blaadjes.

Al valt al snel de conclusie te maken dat hij met deze vroege release de concurrentie de pas afsnijdt. Dergelijke albums verschijnen immers meestal in de winter en herfst. Dat hij nu met zijn pastorale klanken de vreemde eend in de bijt is maakt misschien dat zijn schitterende plaat alleen maar nog meer opvalt.  

Het album is geen diep depressieve bedoening van een singer-songwriter die een bak ellende over de luisteraar gooit. Maar een melancholische regenbui die langzaam voorbij komt drijven. Qua stijl ergens tussen Leonard Cohen en Tindersticks. Kleine gitaarliedjes worden afgewisseld met nummers die haast zweven op orkestrale begeleiding. De klankkleur exclusief donkerblauw. Een beetje verdrietig met een klein beetje hoop.

Dat producer John Parish aan de knoppen zat had al een veeg teken over de kwaliteit kunnen zijn. De man liet zijn magie al los op albums van PJ Harvey, Howe Gelb en Arno.  

Vergeet ook al die opgelegde overweging over welke seizoen past bij welke muziek. Aan het einde van de avond of het begin van de nacht na een bloedhete dag is het album net zo genietbaar als in de kou of de sneeuw.

Met ‘The Watchful Eye’ levert Crowley een van dé platen van 2021 af.

Website: Adrian Crowley

Hits: 3