Recensie: Ad Vanderveen – Candle To You

 

Ad Vanderveen - Candle To You

Ad Vanderveen – Candle To You
Format: CD / Label: Eigen Beheer
Release: 2022

Tekst: Tom Wouters

Singer-songwriter Ad Vanderveen heeft het ‘m weer geflikt! Na het uitstekende album ‘Release’ (2021) volgt nu ‘Candle To You’, een album met 10 nieuwe songs, die, zoals we gewend zijn van Vanderveen, de  herinnering oproepen aan het beste werk van zijn grote inspirators Neil Young en Bob Dylan.

Opvallend aan ‘Candle To You’ is dat het geluid enigszins nieuw is. Dat heeft te maken met het feit dat Vanderveen de songs schreef op de mandola, de oudere zus van de mandoline. Omdat hij voor het eerst gebruik maakte van dat voor hem nieuwe instrument, leidde dat tot nieuwe ideeën en harmonieën.

De samenstelling van de begeleidingsband met pedal steel (oud-Personnel maatje Jan Erik Hoeve) , viool/viola (Neil James Morrison), keyboards (Simon Moore), bas (Pete Fisher) en drums (Michael Kay) zorgt voor een fraaie country sound.

‘Candle To You’ is daarmee weer een internationaal klinkend country album geworden met juweeltjes van songs als het prachtige Following The Wind, het met zang van een ander ex-Personnel maatje Philip Kroonenberg sterke Over Time, All The Way Thing met Jan Erik Hoeve op de pedal steel in de hoofdrol en het fraai gezongen Exit Inside.

‘Candle To You’ sluit af met een typische Ad Vanderveen-song, het schitterende , dat qua opbouw en geluid herinneringen oproept aan Neil Young’s Cowgirl In The Sand van het misschien wel ultieme Young-album Everybody Knows This Is Nowhere.

Kortom, met ‘Candle To You’ bewijst Ad Vanderveen eens te meer een singer-songwriter van internationale klasse te zijn.   

Tracks:
01. Do What You Love
02. Following The Wind
03. Over Time
04. Candle To You
05. Last Venture
06. All The Way Thing
07. Window In The Rain
08. Miss That World
09. Exit Inside
10. Air Guitar

Website: https://advanderveen.com/

Ad Vanderveen by Jerry Kooyman
Photo by Jerry Kooyman