Procol Harum Frontman Gary Brooker (76) overleden

 

Gary Brooker

bron: NPOradio2

Zanger Gary Brooker, bekend als frontman van Procol Harum, is op 76-jarige leeftijd overleden. De frontman stierf op zaterdag 19 februari aan de gevolgen van kanker.

Het overlijden van Brooker werd dinsdagmiddag bekendgemaakt. De Britse muzikant streed al een tijd lang tegen kanker. Hij zou in alle vrede in zijn huis zijn overleden.

Samen met Keith Reid richt Brooker in 1966 de band Procol Harum op. In de legendarische groep neemt hij de leadzang en de toetsen voor zijn rekening. Procol Harum bestaat in eerste instantie tot 1977, maar de band komt in 1991 weer bij elkaar. Na die reünie brengt de groep nog drie albums uit, waarvan Novum uit 2017 (het twaalfde album van de groep) het laatste werk is.

Naast zijn werk met Procol Harum brengt Brooker ook solomuziek uit en werkt hij samen met artiesten als Eric Clapton en George Harrison. Zo werkt hij mee aan ‘All Things Must Pass’, de soloplaat van de voormalige Beatle.

In 2003 werd Brooker geridderd door Prince Charles voor zijn hulp aan goede doelen. “Ik ben erg verrast en trots om deze erkenning te kunnen ontvangen”, liet de zanger destijds weten.

A Whiter Shade of Pale

Met Brooker als frontman leverde Procol Harum met A Whiter Shade of Pale een van dé kenmerkende tracks uit de sixties af. Voor de song uit 1967 liet de Britse groep zich inspireren door een passage uit Suite No. 3 in D-majeur, ook wel bekend als Air, van Johann Sebastian Bach.

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Procol_Harum