T.G. Copperfield – Steppenwolf

 

T.G. Copperfield - Steppenwolf

T.G Copperfield – Steppenwolf
Format: CD
Label: Timezone Records
Release: 2024

Release date: July 5, 2024

Amper 14 maanden na het sfeervolle Rootsrock/Americana pareltje ‘Out In The Desert’ komt zanger, songwriter en gitarist T.G Copperfield met albumnummer 11 is een intieme folkrockplaat die, geïnspireerd door Hermann Hesse’s beroemde roman Steppenwolf, over innerlijke conflicten gaat.

Opgenomen door Marcus Praed (o.a. Tito & Tarantula) in de Mill of Friendship in Bad Iburg, werden acht nummers live opgenomen in niet meer dan 15 uur totale opnametijd, die de geest ademen van Neil Young, Tom Petty en Bob Dylan.

Zonder clicktrack, net of valse bodem concentreert ‘Steppenwolf’ zich op de kleine onvolkomenheden en de menselijkheid waar we de afgelopen decennia van hebben leren houden in de rock-’n-roll.

De sfeer was cruciaal en dus is ‘Steppenwolf’ bijna een prachtig eigenzinnig anachronisme, als een stem uit vervlogen tijden. “Ik wilde de nummers precies zo op band zetten zoals ik ze schreef: zonder overal over na te denken en zo direct mogelijk. Gevoel speelt hierbij een grote rol!”, aldus T.G Copperfield.

Ook de studio speelde een belangrijke rol. De apparatuur in de Mill of Friendship is eeuwenoud – sommige uit de jaren zestig – en heeft aanzienlijk bijgedragen aan het warme, analoge en tijdloze geluid van de plaat. Zeker in een tijd waarin alle technische mogelijkheden aanwezig zijn om muziek altijd perfect te maken, zou ‘Steppenwolf’ precies het tegenovergestelde moeten zijn: als een kloppend hart, een levend orgel speelt de band hier op een ontspannen en ongedwongen manier die niemand kan machinaal bewerken.

De wereld kan zich voortplanten. In de grotendeels akoestische omgeving valt het nummer Burn In Hell op omdat het als anti-oorlogsnummer simpelweg wat luider mag. Highway Café klinkt als een klassiek countrynummer uit de jaren 50 en The Lord Of The Flies zou ook op het album ‘Harvest’ van Neil Young kunnen staan.

‘Steppenwolf’ bewijst eens te meer de grote veelzijdigheid waarmeeT.G Copperfield zich schijnbaar moeiteloos beweegt tussen genres. Dat maakt de optredens van zijn Acoustic Trio en de Electric Band zo spannend, omdat je altijd grote verrassingen moet verwachten.

Website: https://www.tgcopperfield.com/

Tracks:
01. From The Cradle To The Grave
02. Burn In Hell
03. The Lord Of The Flies
04. My Dirty Mind
05. Jonah & The Whale
06. Highway Café
07. The Night Is Coming Down
08. The Call Of The Wild