Straf – Zeppelin!

 

Straf - Zeppelin!

Straf – Zeppelin!
Format: CD
Label: Eigen Beheer – Distributie: Sonic Rendezvous
Release: 2023

Release datum: 7 April, 2023

Met de openingstrack valt Straf meteen met de deur in huis. Tegen een muzikale achtergrond die doet denken aan een dronkenmans-arrangement van een jaren 30 dansorkest schreeuwt de protagonist om ’t hardst dat er niets aan de hand is. Maar de luisteraar weet meteen: hier is van alles aan de hand.

Op de plaat ‘Zeppelin!’ neemt de Brabantse band Straf je mee naar het leven op de gesloten afdeling. In een reeks muzikale portretten komen de bewoners voorbij. De zonderlingen. De onaangepasten. De alcoholisten. De psychopaten. Stap voor stap leert de luisteraar ze kennen en vertellen ze wat hen beweegt. Met als rode draad die het verhaal aan elkaar rijgt Het Ontsnappingsplan! Want laten we eerlijk zijn: in zijn eigen wereld kan zelfs de grootste gek prima uitleggen dat de rest van de wereld volslagen krankjorum is. En eerlijk gezegd, daar heeft-ie vaak best een punt.

De muziek van Straf laat zich niet makkelijk omschrijven. De band vindt inspiratie in de meest uiteenlopende bronnen. Van blues tot big band, van beat-bandjes tot Balkan. Maar altijd met een geheel eigen sound, die klinkt als de Bremer stadsmuzikanten die van de keldertrap lazeren. De Nederlandstalige teksten van Straf zijn verhalend, melancholisch, en soms absurdistisch.

De hoempa met een scherpe rand wordt begeleid door arrangementen die doen denken aan Tom Waits, Duke Ellington en Bertold Brecht. Dat die mix aanstekelijk werkt is duidelijk voor iedereen die wel eens een show van Straf heeft bijgewoond. Straf is een echte “live-band” en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in ontelbare kroegen, concertzalen, theaters en festivals.

Naast de energieke feest-shows en optredens neemt Straf je ook mee op hun reizen met verschillende muziektheater-voorstellingen en impressionistische vertellingen. In samenwerking met regisseur Erik Willems maakte de band voor theaterfestival Boulevard de voorstelling Kuifkop. Met de Bossche regisseur en kunstenaar Lucas Kastelijn de zeer goed ontvangen voorstelling Wladiwostok!. Momenteel is Straf onderweg met de voorstelling Zeppelin!. De band schreef, regisseerde en produceerde deze voorstelling en de bijbehorende muziek zelf in een periode van drie jaar.
Straf bracht eerder twee EP’s (Zinkend Schip en Vraatzucht) en één album (Pompen of verzuipen) uit.

Overal waar Straf komt danst jong en oud mee, met een lach en een traan. Gaan de daken eraf, worden tenten omver geblazen, en worden zalen plat gespeeld. Leve het leven! Leve Straf!

Website: https://www.strafmuziek.nl/

Tracks:
01. NIETS AAN DE HAND
02. WOLVENAARD
03. HET BEEST
04. PARELS
05. MARIE-LOUISE
06. HET ORKEST MET GOUDEN TANDEN
07. DOOD IN DE GROND
08. IKKE
09. HA HA HE HE
10. WILLEM
11. DE KLOK
12. ZEPPELIN!

Straf