Merel Van De Keer – Ghost In The Storm

 

Merel Van De Keer - Ghost In The Storm

Merel Van De Keer – Ghost In The Storm
Format: CD – Digital
Label: Howlin’ Chicken Records
Release: 2022

Release datum: 23 September, 2022

Merel van de Keer is een gitariste en singer-songwriter uit het Brabantse Raamsdonksveer. Zij speelt een mix van (delta) blues, roots en Americana. Dit doet zij voornamelijk op een resonatorgitaar met slide en daarnaast gebruikt ze ook de bassdrum. Gaandeweg heeft ze een heel eigen sound ontwikkeld. Ze schrijft pure meeslepende muziek die door het soms rauwe randje dwars door je ziel snijdt. Recht uit het hart en zonder filter.

Na een paar jaar als solo-gitariste in de band VUIG koos zij er in 2019 voor om solo te gaan. Vooral de muziek en het slide-gitaarspel van Rory Gallagher, Rory Block en recenter Brother Dege heeft Merel enorm geïnspireerd. Toen de optredens een beetje op gang kwamen was daar de coronapandemie. Met een lege agenda een mooi moment om aan haar eigen nummers te werken. Ze heeft in deze periode veel liedjes geschreven waaronder ‘Ghost in the Storm’. Met dit nummer heeft zij meegedaan aan de ‘Escape from the studio’ wedstrijd van Poppodium Volt. Daarmee won ze een plek als support act voor haar grote inspiratie en Grammy-genomineerde Brother Dege (USA).

Merel Van De Keer
credits: MCSharQ-fotografie

In 2022 had Merel een behoorlijk aantal nummers geschreven en voelde het als het juiste moment om ze op te gaan nemen. Ze had een duidelijke visie met haar muziek en had het idee dat Jan van Bijnen en Joost Verbraak (Verbraak | van Bijnen) van Howlin’ Chicken Records haar daarbij konden helpen. Ze heeft hen benaderd en er bleek direct een geweldige (muzikale) klik.

Tijdens de EP-besprekingen vertelde ze Jan en Joost dat ze de sound, die ze voor haar liedjes in gedachten had, in haar eigen hal het mooiste vond. Het is een oud gebouw met een geweldige akoestiek. De houten vloer en de hoge plafonds zorgen voor een prachtige natuurlijke galm. Al haar nummers zijn ook op deze plek ontstaan. Dus kwamen Jan en Joost met het idee om de liedjes op te nemen in de hal in plaats van in hun studio. Joost heeft toen al zijn opnameapparatuur meegenomen naar haar huis, waar ze de complete EP in één dag hebben opgenomen. Met als resultaat een pure ongepolijste plaat.

Website: https://merelvandekeer.com/

Tracks:
01. GHOST IN THE STORM 4:28
02. BUFFALO 4:20
03. BENDING RULES 4:50
04. WESTERN PLAIN 4:40
05. PHOENIX 4:16
06. WILL YOU STILL LOVE ME 3:41

All music and lyrics written and composed by Merel van de Keer

Credits:
Merel van de Keer: vocals, resonator guitar, slide, horse kick
Joost Verbraak: piano, wurlitzer, soundscapes
Jan van Bijnen: bass guitar
Produced by: Joost Verbraak – Howlin’ Chicken Records
Engineered and mixed by: Joost Verbraak – ’t Muziekhuis Roosendaal
Mastered by: Walter Poppelaars – Studio Donderslag
Photography by: Jos and Bas Sprangers – Sprangers Fotografie
Artwork and Design by: Kasper Buijs – Sprangers Fotografie
DDP: Hans Custers
Printed by: Replifact Media BV