La Belle Époque – Volume II

 

La Belle Epoque - Volume II

La Belle Époque – Volume II
Format: CD – Vinyl LP
Label: V2 Records
Release: 2023

Release datum: 10 November, 2023

Het tweede deel in het door Danny van Tiggele (Mister and Mississippi, Tousch, Blaudzun) geïnstigeerde La Belle Époque

project met dit keer medewerking van Tessa Douwstra, Spike, Maxime Barlag, Camiel Meiresonne, Bertolf, Tim Knol & Cato van Dijck, Maurits Westerik, Robin Kester, Bent van Looy, Megan de Klerk, Anne Lieke Heusinkveld, Bas van Holt

Met naast bovengenoemde namen ook nog Blaudzun, Pablo van de Poel, Ruben Hein, Judy Blank, Anne Soldaat, Yorick van Norden en meer

Als je je debuutplaat in 2020 ‘La Belle Époque, Volume I’ noemt is het eigenlijk geen verrassing dat Danny van Tiggele (o.a bekend van Mister and Mississippi & Blaudzun) al bezig was om hier een mooie serie van te gaan maken. Het studioproject ‘La Belle Époque’ debuteerde twee jaar geleden met een plaat vol met mooie songs. Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingen met o.a Judy Blank, Pablo van de Poel (DeWolff), Anne Soldaat, Blaudzun en Ruben Hein. De plaat kreeg mooie recensies en werd gekenmerkt door de verzorgde arrangementen en een sfeervolle productie. Zo schreven de magazines ‘Musicmaker’ en ‘OOR’ over ‘een verrassend mooie plaat’ en eindigde de plaat hoog in de jaarlijst van Leo Blokhuis.

Twee jaar later is daar dan ‘La Belle Époque, Volume II’. Opnieuw is de frontcover een prachtige collage van een café vol met toffe namen uit de Nederlandse pop & indie wereld. Zo zien we Tim Knol & Cato van Dijck een tafel delen, Camiel Meiresonne op een schommelstoel, Spike met zijn geliefde vox-gitaar, een gezellig onderonsje aan de bar met Maurits Westerik & Maxime Barlag en doen Tessa Douwstra en Bent van Looy een drankje aan zijn piano. Ook zien we Robin Kester, Bertolf, Megan de Klerk, Bas van Holt en Anne Lieke Heusinkveld in het café verschijnen. Danny zelf staat achter de bar als de organisator van het feestje en zo ziet hij het zelf ook. ‘Het is een eer om met zoveel toffe muzikanten te werken – en ieder van deze namen heeft zelf ook met eigen werk een plek veroverd in mijn platenkast. De eerste ideeën voor de songs kwamen van mijzelf – maar om de songs te mogen uitwerken met deze club is echt een feestje. Naast deze grote club vocalisten spelen er ook 25 verschillende muzikanten op de plaat. Soms is het voor mijzelf ook even terugkijken in het cd-boekje wie ook alweer waar die toffe bas- of gitaarpartij speelde. Sommige samenwerkingen zijn ook echt wel uniek. Ik ben heel blij dat ik Spike weer eens hoor zingen in een nummer – en een duet van Tim Knol & Cato van Dijck is toch ook wel speciaal. Zo heeft elke song wel zijn eigen verhaal’.

Je hoort een hoop verschillende inspiraties op de plaat terugkomen – maar het is duidelijk dat de platenkast van Danny gevuld is met platen waar de melodie en sfeer centraal staat. Denk aan ‘Yankee Hotel Foxtrot’ van Wilco, ‘Happy Traum’ van Daryll-Ann en het oeuvre van Paul McCartney. Je hoort duidelijk de inspiraties uit de jaren ’60 en ’70. Goeie voorbeelden zijn de fuzz gitaar van Pablo van de Poel in het nummer ‘Part Time Peace of Mind’ of de Keith Moon geïnspireerde fills van Kees Schaper in ‘Out of Bad Luck’. Ook het akoestische nummer ‘Wildflower’ had zo geschreven kunnen zijn vanuit de Laurel Canyon in de hoogtijdagen van Joni Mitchell en Judee Sill. Toch zijn er ook moderne invloeden. Zo hoor je in nummers als ‘Nobody Really Lives Here’ en ‘I’ve Searched All Of My Skies’ de dromerige sounds terug van de eerste Mister and Mississippi en Beach House platen.

De eerste single van de plaat heet ‘Back Where I Belong / Take it Slow’ en is een samenwerking tussen Danny van Tiggele & Maurits Westerik. Een uptempo song met stuwende gitaren, een melodisch refrein en sfeervolle synths. Het is een van de nummers op ‘La Belle Époque, Volume II’ waar de meeste muzikanten op meespelen. Je hoort naast Danny & Maurits ook nog Tom Broshuis, Jakob Sigmond, Marcel van As, Jan Teertstra, Kees Schaper, Tom Swart en Bram Hakkens op de opnamen spelen. De song werd geschreven tijdens een zomerse tuinsessie bij Danny in de tuin en is uiteindelijk opgenomen in Heirloom Studio & Mailmen Studio. Maurits: ‘Eerlijk is eerlijk: Danny belde mij in een moeilijke periode van mijn leven. Ik zat in een negatieve wending en moest ruimte maken en op zoek naar een weg. De helaasheid der dingen, een samen loop van omstandigheden die ruimte biedt voor een nieuw perspectief en uitdagende aan pak ten behoeve van een ieder. In voor- en tegenspoed heb ik mijn tijd vol openheid gedeeld met Danny en gaf hij mij de kans zijn muzikale wereld te omarmen zijn prachtige song in te kleuren met mijn wel en wee op dat moment. Uiteindelijk is er weer licht aan het einde van de tunnel. Deze energie deel ik met Danny en is te horen op ‘Back Where I Belong / Take it Slow’.

Je hoort op ’La Belle Époque, Volume II’ duidelijk de voorliefde voor de jaren ’60 maar er is toch altijd een modern geluid wat om de hoek komt kijken. De muziek en verzorgde arrangementen staan opnieuw centraal op deze bijzondere plaat. Laat je meeslepen door de 14 prachtige songs op deze tweede editie van ‘La Belle Époque’.

Website: https://www.dannyvantiggele.nl/

Tracks:
01. La Belle Époque, Volume II
02. The Hoop (with Bas van Holt)
03. Out of Bad Luck (with Spike)
04. Without You (with Tim Knol & Cato van Dijck)
05. Wildflower (with Maxime Barlag)
06. Part Time Peace of Mind (with Camiel Meiresonne)
07. Saturday Night (with Bent van Looy)
08. I Don’t Know What’s Come Over Me (with Bertolf)
09. I’ve Searched All of My Skies (with Anne Lieke Heusinkveld)
10. Stupid Girls (with Megan de Klerk)
11. Back Where I Belong / Take it Slow (with Maurits Westerik)
12. Nobody Really Lives Here (with Robin Kester)
13. Outnumbered (with Tessa Douwstra)
14. Betsie