Johnny Laporte – That`s Me

 

Johnny Laporte - That`s Me

Johnny Laporte – That`s Me
Format: CD – Vinyl LP
Label: Sounds Haarlem Likes Vinyl
Release: 2023

Release datum: 18 November, 2023

Bluesgitarist JOHNNY LAPORTE (Barrelhouse, Oscar Benton) komt met een eerste soloalbum. Met twaalf bluesy nummers waarop hij bewijst een allround bluesman te zijn

Parallel aan dit album debuteert hij als schrijver met een Indische roman

Johnny Laporte, die in 1958 met zijn familie uit Indonesië naar Nederland verhuisde, startte zijn muzikale carrière in de legendarische Oscar Benton Bluesband. In 1974 begon hij, met een paar andere bandleden, Barrelhouse. Deze bluesgroep bestaat in 2024 vijftig jaar en dat zal gevierd worden met een uitgebreide afscheidstournee.

Johnny maakte samen met Oscar Benton het album ‘I Am Back’ (2018) en ‘Mirrors Don’t Lie’ (2019). Een jaar later overleed Oscar Benton. In de coronaperiode had Johnny alle tijd voor zichzelf. In zijn home studio kon hij zodoende werken aan zijn eigen muziek. Dat resulteerde in het album ‘That’s Me’.

Op zijn eerste soloalbum debuteert Johnny als een volleerd zanger met een iets verweerde stem. Hiernaast presenteert hij zich als een multi-instrumentalist. Natuurlijk staat zijn gitaarwerk het meest op de voorgrond. Maar in het rustige ‘Storyteller’ bijvoorbeeld, zorgt zijn pianospel voor een verstilde sfeer. In het reggae-achtige ‘We Gotta Tie Her Down’ is zelfs even een synthesizer te horen. In de bluesballad ‘Forbidden Blues’, geïnspireerd op het aloude ‘Summertime’, valt volop te genieten van zijn slow-hand gitaarspel.

Piano en gitaar hebben een hoofdrol in een heerlijke midtempo versie van Robert Johnsons traditional ‘Ramblin’ On My Mind’ (uit 1936). Afsluiter van dit afwisselende bluesalbum is de ruige swampblues ‘Play It’ met samples van Tony Joe White.

Een voorproefje van het album is hier te beluisteren, een minuut per song.

Hoewel het album en het boek zelfstandige uitgaven zijn, is een aantal songteksten ontleend aan ‘Zwijgen Zweeg Gezwegen’. In Laportes debuutroman volgen we de wederwaardigheden van Joachim Broekhuis die als tiener in de winter van 1945 vanuit Nederlands-Indië in Nederland arriveerde. Aanvankelijk lijkt het verhaal een familiegeschiedenis maar langzaam doet suspense zijn intrede en het laatste deel, dat zich
afspeelt op Bali, leest als een ware crimi met een climax die thriller-waardig is.

Johnny Laporte - Zwijgen Zweeg Gezwegen

CD/LP: That’s Me (label: Sounds Haarlem Likes Vinyl)
Boek: Zwijgen Zweeg Gezwegen (Uitgeverij: In De Knipscheer, 496 blz 24,50 euro)
Presentatie album en boek: 18 november 13.30 Theater Hakim, Haarlem

https://www.soundshaarlem.nl/
https://www.jlpbluesmusic.com/
http://www.indeknipscheer.com/

Tracks:
CD
Including 2 bonus tracks
01. Waitin’ – 3:46
02. Better Run Through The Fire – 3:05
03. Forbidden Fruit – 4:18
04. World‘s In A Tangle – 5:10
05. At The End Of The Book – 5:27
06. Angel Fly Home – 4:20
07. Ramblin’ On My Mind – 3:35
08. Bobby Ain’t Dumb – 4:09
09. We Gotta Tie Her Down – 3:57
10. Storyteller – 5:02
11. There’s A War Outside – 3:27
12. Play It – 4:16