John The Revelator – Where Are You?

 

John The Revelator - Where Are You?

HAARLEMSE BLUESBAND JOHN THE REVELATOR VIERT 55-JARIG JUBILEUM

Verzamelalbum ‘Where Are You?

Een van de oudste bands van Nederland, de Haarlemse bluesband John the Revelator, is na 55 jaar on the road nog altijd springlevend en viert het jubileum met een verzamelalbum van 15 eigen songs uit het repertoire en een speciaal concert op donderdag 28 december in het Haarlemse Patronaat.

Het album heet ‘Where Are You?’ naar de titelsong die zanger/bassist Tom Huissen in 2012 schreef. ‘Titel en tekst verwijzen naar het onvermijdelijke einde, ik hoop dat het wordt gespeeld op mijn begrafenis… ooit, zegt hij lachend, ‘maar zie, we zijn er nog steeds en we gaan door. Why not?’ Hoe kies je uit 55 jaar eigen werk de vijftien beste?

‘We hebben natuurlijk ook eindeloos veel covers gespeeld, dus die deden nu niet mee. Je selecteert vooral op een aansprekende mix van geslaagde opnames en een afwisseling van slow en deep naar lekkere rocknummers, slide en solo gitaar, goeie teksten voor in het boekje en natuurlijk oud en nieuw. Maar het is waar: how to kill your darlings is hier de altijd moeilijke vraag.

Oudste song op het album is het iconische One Track Mind, in 1971 door Hans van Hemert voor Phonogram geproduceerd maar nooit op single verschenen toen. Tom Huissen: ‘De road down memory lane bracht me bij Darkened Room, geschreven toen ik in Miami met een dikke jetlag ’s nachts wakker in bed lag en het als in een droom opschreef. En bijvoorbeeld ook bij Diego’s Drive, een herinnering aan onze festival optredens in Spanje waar altijd ene Diego vooraan stond, helemaal gek van blues en van open Cadillacs waarin hij ons rondreed. We schreven het nummer ’s ochtends, ’s middags oefenen en ’s avonds spelen!’

De dag na het gesprek mailt Tom nog: ‘Gisteren vergeten te noemen Dreamtime. Dit nummer hebben we tijdens een van de vele lange busritten geschreven tijdens onze tour door Australië in 2009. Het gaat over Uluru (Ayer’s Rock), een waanzinnige steenklomp midden in de woestijn, die verbonden is met de mythologie van de Aboriginals, de Tjukurpa, ook bekend als Droomtijd. Het bezoek aan Uluru heeft een onvergetelijke indruk op ons gemaakt, vandaar de song.

Where Are You? opent met een ronkende, knallende versie van de traditional John the Revelator waarmee de carrière van de band ooit a capella op LP begon.

Het album is vanaf 2 januari op onder meer Spotify te beluisteren en vanaf 28 december beschikbaar op CD.

Website: http://www.johntherevelator.nl/

Band:
Erwin Aubroeck: piano, Hammond, magical sounds, vocals
Cor Dijkhuizen: drums
Paul Dammers: slide & rhythm guitar
Tom Huissen: vocals & bass
Frans ten Kleij: lead &rhythm guitar, harmonica