Herman Brock Jr. – Devianto

 

Herman Brock Jr. - Devianto

Herman Brock Jr. – Devianto
Format: CD – Vinyl LP – Digital
Label: Eigen Beheer
Release: 2022

Release datum: 20 mei, 2022

Dwaal af, in de gebiedende wijs, dat is de letterlijke betekenis van het Latijnse ‘Devianto’ en de titel van het nieuwe album van Herman Brock Jr.

Die is niet zomaar gekozen. “‘Devianto’ is een bluegrass-album dat’ devieert’ van en naar andere traditionele muziekstijlen die eenzelfde spirit, energie en speelvaardigheid gemeen hebben, en om die reden naar mijn idee heel goed te combineren zijn”, aldus de snarenvirtuoos uit Terneuzen.

‘Devianto’ is een logisch vervolg op ‘The Old World’ uit 2015 (o.a. **** in de Volkskrant). Op dat album liet Brock Jr. zich inspireren door verhalen van zijn vader en opa die ze hem als jonge jongen vertelden. Over Zeeuwen die in de jaren ’20 van de vorige eeuw met de boot naar Amerika gingen, op zoek naar een beter leven, en met veel geld terugkeerden. Met teksten over Zeeuwse legendes bracht hij een overzees ontstaan genre, dat in Het Beloofde Land met invloeden van door Europeanen meegebrachte instrumenten en volksmuziek was verworden tot bluegrass, in feite weer terug naar De Oude Wereld.

Op ‘Devianto’, met op de cover het schilderij ‘Cosmic’ van de al op jonge leeftijd vanuit Iran naar Frankrijk gevluchte Perzische kunstenaar Pejman Ebadi, is bluegrass weer het startpunt, maar worden invloeden uit breder muzikale windrichtingen toegepast. De liedjes zijn opgenomen in een basisbezetting van contrabas, akoestische gitaar, banjo, mandoline en viool – een line-up zoals voor het eerst toegepast door Bill Monroe en zijn begeleidingsband The Blue Grass Boys (waar het genre haar naam aan heeft ontleend) – maar met de hang (Zwitserse handpan), Ierse fluit, Bodhrán (Ierse trommel), Bouzouki (Grieks snaarinstrument), Cajón (Peruaans percussie-instrument), accordeon, trompet, kokosnoten en zelfs het gerinkel van zilveren guldens heeft Brock meerdere elementen uit de mondiale muziekgeschiedenis in zijn liedjes verwerkt.

Het album is opgenomen in de studio van en met Janos Koolen. Aan het album hebben maar liefst 24 muzikanten meegewerkt, onder wie Roma gitarist Fapy Lafertin en violist Tim Kliphuis (beiden bekenden uit de gypsy scene), The Brockettes (Brocks vaste begeleidingsband), accordeonist Onno Kuipers, percussionist Bert Peyffers, Blue Grass Boogiemen (’s lands bekendste bluegrassband), trompettist Pascal van de Velde en fluitist Ies Muller.

“Ik voel me oprecht gezegend en ben ontzettend blij dat ik heb mogen werken met deze muzikanten, die in eigen land tot de top van hun vakgebied behoren. De combinatie van bluegrass en andere stijlen lag niet altijd in ieders comfortzone, wellicht zorgde juist dat voor de verrassende kruisbestuiving van muzikale ideeën en gevoelens. Daarmee voelde het maken van ‘Devianto’ tot één grote en geweldige reis.”

Website: https://hermanbrockjr.com/

Herman Brock Jr. - Devianto - back