Boris McCutcheon – Pocket Hang Glider

 

Boris McCutcheon - Pocket Hang Glider

Boris McCutcheon – Pocket Hang Glider
Format: CD
Label: Independent
Release: 2022

Release datum: 15 April, 2022

Over een paar weekjes kan eindelijk de aftrap plaats vinden van de meermaals uitgestelde tour van The Hoth Brothers band. Dit is het side project van Boris McCutcheon, Bard Edrington en bassiste Sarah Ferrell ter gelegenheid van hun laatste album ‘Tell me How You Feel’.

Maar tijdens het wachten in lockdown heeft Boris ook niet stil gezeten. Zijn andere bandleden waren allemaal druk met allerlei andere dingen dus was Boris ineens alleen. Tussen het rapen van de eieren en het plukken van de appels op zijn boerderijtje in New Mexico zat hij ineens alleen in zijn studio met een mandje vol eitjes en appels en een boeket vol vers geschreven liedjes. Tja wat doe je dan? Hij besloot ze zelf op te nemen als een one man band en speelde alle instrumenten en vocalen en achtergrond vocalen zelf in. “

Boris McCutcheon

‘Pocket Hang Glider’” is daarmee een uniek soloproject geworden dat naar zich laat luisteren als een klein en intiem werkstuk, een kijkje in de wondere wereld van zijn leven.

Het is rauw en direct opgenomen, het is bijna alsof Boris bij je heeft aangebeld en plaats heeft genomen op je bankstel en heeft gevraagd mag ik je iets laten horen? Zo mooi en breekbaar klinkt dit album vol kleine poëtische verhaaltjes over wat hij door de ramen van zijn studio ruimte of aan de binnenkant van zijn ogen aan zich voorbij zag gaan.

Over de kraai in de boom naast zijn huis. Maar ook een prachtige wals over thuis komen na de jaarlijkse reis die zijn familie maakt tijdens Thanksgiving naar Moab state park in Utah. Deze 2 songs ontstonden zo spontaan dat hij ze vrijwel direct na het schrijven op heeft genomen en daarmee ontstak Boris een enthousiast creatief vuur om zo verder te gaan.

De volgende 2 songs die hij opnam zijn totale tegenpolen, de openingstrack Apple Shine is zwoel en hoopvol terwijl Golden Shovel waarschijnlijk een van de donkerste songs is uit McCutcheons rijke oeuvre.

The Mystery is Boris zijn eigen interpretatie van een soort Johnny Cash-achtige talking blues op gitaar en mandoline en het blijft ook altijd weer apart hoe Boris zelfs van zoiets als post traumatische stress een ogenschijnlijk vrolijk liedje kan smeden.

‘Pocket Hang Glider’ is een subliem album geworden vol met dromerig muzikaal genot en natuurlijk met de prachtige warme soulvolle stem van Boris McCutcheon in de hoofdrol.

Website: https://www.borismccutcheon.com/

Tour Hoth Brothers Band:
16 april: Speelplaats Baars , Baars
17 april: Walhalla , Rotterdam
18 april: Maandag van Van Meurs , Eindhoven
19 april: TivoliVredenburg , Utrecht
21 april: Open Road Sessions , Terheijden
22 april: Acoustic Alley , Den Haag
23 april: de Amer , Amen
24 april: A Walk About Music , Edam