Bad Temper Joe – At The Villa

 

Bad Temper Joe - At The Villa

Bad Temper Joe – At The Villa
Format: CD (EP)
Label: Timezone Records
Release: 2024

Release datum: 5 juli, 2024

Als het om blues gaat in Duitsland, kun je niet om Bad Temper Joe heen. De knorrige bluesbard uit de provincie Oost-Westfalen heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een absolute uitzondering in de bluesscene

Dat blijkt niet alleen uit het grote aantal albums met ruige en beklijvende nummers dat BTJ inmiddels heeft uitgebracht. Het winnen van de German Blues Challenge, maar ook de nominaties voor diverse bluesprijzen en de German Record Critics’ Prize zijn hiervan het bewijs.

Met een toewijding aan de oude bluesmannen uit de Mississippi Delta brengt Bad Temper Joe met gemak de vaak dode blues naar de 21e eeuw – en doet dat met alles wat blues op het hoogste niveau kenmerkt: uitstekende song-writing, een sterk gevoel voor traditie, boeiende uitvoering.

BTJ maakt ook internationaal furore. In 2020 was hij de enige Europese act die deelnam aan de finale van de International Blues Challenge in Memphis, VS. Het Britse Blues Matters Magazine concludeert: “Het is moeilijk te geloven dat de geluiden van de Mississippi Delta naar Duitsland zijn verhuisd, maar dat is wel zo.”

Met ‘At the Villa’ presenteert de getalenteerde gitarist, zanger en componist een opmerkelijke akoestische EP. Na zijn albums ‘One Can Wreck It All’, ‘No Filter (One Take Radio Recordings)’, ‘Glitter & Blues’ en talloze opnames met diverse formaties, concentreert deze release zich wederom volledig op zijn karakteristieke stemgeluid en zijn virtuoze spel op de Weissenborn Lap steel en de resonatorgitaar.

De vijf originele composities zijn zo rauw mogelijk opgenomen in de unieke sfeer van de Vita-Villa in Wolfenbüttel, Nedersaksen, zonder kunstmatige elementen of nabewerking. Hoewel het uitgeklede geluid misschien onmodern lijkt, weet BTJ een frisse en meeslepende blues-EP neer te zetten. Het puristische en toch warme geluid geeft de luisteraar het gevoel midden in de opnames te zitten.

De charismatische brombeer onderstreept nogmaals zijn unieke vaardigheid in componeren en schrijven door de traditie van de blues over te nemen en een originaliteit te presenteren die ongeëvenaard is in Europa.

Na het succes van de akoestische EP ‘The Memphis Tapes’ uit 2020, opgenomen in de legendarische Sun Studio in Memphis en exclusief op vinyl uitgebracht, pakken Bad Temper Joe en het Osnabrückse platenlabel Timezone het deze keer anders aan.

Naast de release op cd in digi-sleeve met boekje met daarin alle teksten, én digitaal op alle muziekstreamingdiensten, gaat de EP ook vergezeld van een film uit de Vita-Villa. Deze film creëert een ongewone band met de muzikant door middel van unieke trackingshots en demonstreert op indrukwekkende wijze BTJ’s klasse als soloartiest. “At the Villa” wekt de verwachting op voor een volledig album binnenkort, terwijl de EP hopelijk alleen als teaser dient om het wachten te verkorten.

Website: https://www.badtemperjoe.com/

Tracks:
01. If Her Hair Ain’t Longer Than Mine
02. Reinventing The Blues
03. Berlin, Springtime Rain
04. Bad Name
05. Man For The Road