Music Film Festival – Chicago Blues

 

Music Film Festival - Chicago Blues

Music Film Festival – Chicago Blues
BORN IN CHICAGO OP MUSIC FILM FESTIVAL

Documentaire over de geschiedenis van de Chicago blues & speciale gast Robbert Fossen

Op zondagavond 3 september draait op het Music Film Festival in Tilburg de film ‘Born In Chicago’ van de Amerikaanse filmmakers John Anderson en Bob Sarles. De historie van de Chicago blues, verteld door Dan Aykroyd (the Blues Brothers) door de ogen van Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Bob Dylan, Keith Richards, Elvin Bishop en vele anderen.

‘Born In Chicago’ – de titel verwijst naar het gelijknamige nummer van Nick Gravenites – vertelt het verhaal van de Chicago Blues. Hoe de muziek werd meegebracht door de Afro-Amerikaanse migranten die van de Mississippi-delta naar Chicago verhuisden. Muddy Waters, Howlin’ Wolf en B.B. King namen hun platen op in de South Side van Chicago en werden beroemdheden.

Eind jaren 50 stond de dynamische blues scene in Chicago op een kruispunt. De oervaders van de muziek, Muddy Waters en Howlin’ Wolf, waren nog altijd actief en traden vaak op in de vele bluescafé’s in het zuiden en westen van de stad. Maar de blues leek over zijn piek heen, nu het jonge Afro-Amerikaanse publiek Motown had ontdekt en de soul van James Brown.

Ondertussen luisterden steeds meer jonge witte muzikanten, zoals Paul Butterfield, Mike Bloomfield, Elvin Bishop en Steve Miller, naar de radiostations waar ’s nachts deze verboden bluesmuziek werd afgespeeld. Begin jaren 60 begonnen zij ook de café’s en clubs te bezoeken om de bluesartiesten live te zien. Al snel werden zij door de zwarte muzikanten op het podium uitgenodigd en ontstond een nieuwe en levendige Chicago bluesscene.

Op die manier werd een heel nieuwe generatie muzikanten geïnspireerd door de Chicago blues: Bob Dylan, the Rolling Stones, Janis Joplin, de Siegel-Schwall Blues Band, zelfs The Ramones.

Op het Music Film Festival in Tilburg is bluesgitarist en zanger Robbert Fossen te gast. Hij geldt in Nederland als de Chicago bluesvertolker bij uitstek. Hij staat al ruim 35 jaar op het podium, met name als bluesmuzikant. Zijn debuut was in 1987 op het podium in Haarlem, inmiddels is hij honderden optredens en diverse Awards verder, onder andere als beste blueszanger van Nederland.

Fossen won twee keer de Dutch Blues Challenge en mocht Nederland twee keer vertegenwoordigen op de International Blues Challenge in Memphis, waar hij als enige Nederlander ooit in 2013 de finale behaalde; in 2017 de halve finale. Ook heeft hij een grote staat van dienst als begeleider van diverse Amerikaanse blues en soul artiesten.

Op het Music Film Festival praten we met hem over de film ‘Born In Chicago’, over wat de Chicago blues nou zoveel specialer maakt dan andere bluesvarianten. En over de getoonde artiesten, zoals Howlin’ Wolf, Mike Bloomfield, B.B. King en Paul Butterfield. Zelf zal Robbert Fossen deze avond live bluesmuziek spelen.

Tweede editie Music Film Festival breidt programma uit met live optredens en interactieve sessies.

Tilburg/Utrecht, 8 augustus 2023 – Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september 2023 vindt in Tilburg de tweede editie van het Music Film Festival plaats. Artiesten en filmmakers verzamelen zich die dagen in de stad voor het evenement dat zich focust op muziekfilms en -documentaires. Meer nog dan op de eerste editie van het festival kan het publiek live kennis maken met documentairemakers, presentatoren, regisseurs en de artiesten zelf. Op verschillende podia in Tilburg zijn live optredens en bijeenkomsten gepland. Rock, jazz, indie, klassiek, hiphop, pop en metal: het Music Film Festival biedt een gevarieerd aanbod aan films en evenementen voor een zeer divers publiek.

Website: https://www.musicfilm.nl/