Interview | Robert Jon & The Wreck

 

RJTW photography by Nineke Loedeman Foto 1

Interview | Robert Jon & The Wreck
Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

In gesprek met …Robert Jon Burrison

Southern Rock, gospel, soul en blues….aanstekelijke nummers en een flitsende podiumpresentatie. Heb je Robert Jon & The Wreck al eens zien spelen dan weet je wat ik bedoel! De vijf mannen uit Orange County hebben hard gewerkt om hun plek in onze muziekwereld te vinden én vast te houden. Robert Jon Burrison, Steve Maggiora, Henry James, Warren Murrell en Andrew Espantman flikken het ieder keer weer: uitverkochte zalen, een sensationele live performance en een enthousiaste menigte.

Op 3 september j.l. verscheen ‘Shine A Light On Me Brother’, het zesde album alweer, via Continental Record Services en opvolger van ‘Last Light On The Highway’ (2020). Helaas kon laatstgenoemd en alom geprezen album wegens de uitbraak van Covid-19 niet live gepresenteerd worden aan het publiek. Desalniettemin steeg RJTW in aanzien bij een alsmaar groeiend muziekminnend publiek.

Aan het einde van de intensieve Europa toer zitten we met elkaar aan tafel, na afloop van het concert in het Mystiek Theater en georganiseerd door Nixenmeer. Datzelfde Nixenmeer die de band al in 2016 een podium gaf tot kennismaken. Nu, vijf jaar later, vraag ik als eerste aan zanger/gitarist en oprichter Robert Jon Burrison hoe de band ooit is ontstaan. 

“In 2011 zijn we simpel begonnen als The Robert Jon Band, bestaande uit Steve, Andrew en mijzelf, een trio dus. We schreven onze eigen muziek en begonnen links en rechts wat op te treden en zo ontstond in feite een band. We hadden wel wat ideeën over een goede bandnaam en na wat brainstormen bleek Wreck (wrak) erg goed in het gehoor te blijven hangen. Zo ontstond dus Robert Jon & The Wreck….Vervolgens speelden we meer en meer en kwamen er dus ook nieuwe bandleden bij.” 

Shine A Light On Me Brother heeft inmiddels al weer geweldige reviews mogen ontvangen. De songs zijn zeer overtuigend en blijven hangen. Het album geeft een fantastische vibe weer. Het album klinkt volwassener, rustiger en uitermate goed gebalanceerd. Zijn jullie daar automatisch ingegroeid of zijn het de gevolgen voor de samenleving van de corona crisis die we erin terug horen?
“Dankjewel voor het compliment! Ons doel is om muziek te maken voor heel veel mensen, over de hele wereld. Het is geweldig dat onze muziek zo gewaardeerd wordt. We zijn de afgelopen jaren heel zeker gegroeid, zowel als band als persoonlijk. Dat hoor je zeker terug in de songs die we sindsdien hebben geschreven. Wij en de hele wereld ondervonden natuurlijk de gevolgen van de crisis, dus het zijn zeker bepaalde emoties en gevoelens omtrent die periode die je terug hoort op het album. We zijn zeker geen band met een politieke boodschap, maar soms is het onvermijdelijk om muzikaal geen aandacht aan sommige zaken te besteden.”

Zijn er nummers op dit album die voor jou een bijzondere betekenis hebben? Die je misschien (nog) niet live hebt gespeeld, maar die het publiek wel zou moeten horen?
“Het album is pas net in september uitgekomen, dus hebben we de nummers sowieso nog maar weinig live kunnen spelen. We leggen momenteel ook meer focus op het spelen van tracks van ons vorige album, Last Light On The Highway, omdat we midden in de crisis zaten toen dat album uitkwam en we dus nooit in de gelegenheid kwamen daar nummers live van te spelen. Tot nu toe dus. In de toekomst zullen we dus ook meer van Shine A Light On Me Brother voor het publiek spelen. De titeltrack was voor mij één van de favoriete nummers, vanwege de boodschap maar ook om live te doen. Maar er staan meerdere hele goede songs op het album waar ik trots op ben en die ook erg tof zijn om live te spelen.”

Persoonlijk ben ik zeer onder de indruk van het nummer Hurricane. Er zit zoveel melancholie in dit nummer, een haast weemoedige sfeer. Henry James’ heerlijke slide gitaar lijkt te rouwen om een liefde die nooit kan zijn. Robert Jon vertelt:
“Hurricane is door mijn goede vriend Ian Cullen en mijzelf geschreven en het gaat over een relatie waarvan je eigenlijk wenst dat die beter zou zijn. Nadat we het schreven legden we het nummer voor aan de band die het heeft gevormd tot wat het nu is. Het is inderdaad een track met een speciale emotie. Het gaat over een heftige relatie, de strijd om van iemand te houden en de wens om degene te kunnen zijn die die storm tot bedaren kan brengen.”

 

Nineke Loedeman Foto 3

 
De band is dus nu ruim 10 jaar bezig, hebben enkele bandlid wisselingen ondergaan en de sound is ook wat veranderd, hoewel de liefde voor onder andere The Allman Brothers en Lynyrd Skynyrd altijd hoorbaar blijft. Ook de Benjamin van de band, de 27-jarige Henry James, heeft een groot aandeel in het schrijven. Henry volgde in 2017 Kristopher Butcher op, maar speelde al met RJTW vóór hij toetrad tot de band. Ik vraag Robert Jon hoe het songschrijven in zijn werk gaat.
“Het schrijven van songs is echt een team effort, ieder van ons heeft een stem hierin en participeert op eigen wijze aan zowel de teksten als de muziek. We hebben een hele goede vertrouwensband wat erg belangrijk is bij deze manier van liedjes schrijven.”

Op het moment van dit gesprek is de band aan het eind van een (wederom) zeer omvangrijke Europese tour met voor het eerst een tour in het Verenigd Koninkrijk. Het lijkt ook alsof hun bekendheid nu eindelijk is doorgedrongen tot niet alleen het Europese vasteland, maar ook thuis in de States. In 2019 was de band te gast bij de Keeping The Blues Alive At Sea van Joe Bonamassa. Wellicht was dit een grote stap in de richting naar meer bekendheid? Ik ben benieuwd hoe Robert Jon hier tegenaan kijkt.
“De Keeping The Blues Alive At Sea Cruise was ongelooflijk om aan mee te doen. We kregen de kans om veel muziekliefhebbers te laten zien en horen wie Robert Jon And The Wreck zijn en het pakte zeker goed voor ons uit en bracht ons verder op onze muzikale reis. Gek eigenlijk, we zaten dan wel op een schip met een beperkt aantal mensen, maar het bleek dan wel een klein wereldje te zijn, maar vol liefhebbers en met een grote impact.”
“Dit was voor ons ook de eerste keer dat we in het Verenigd Koninkrijk waren en het bleek ook daar te lukken om praktisch alle shows uit te verkopen. We zijn dankbaar dat we zo populair zijn hier in Europa. We zijn sowieso hartstikke blij om überhaupt weer te kunnen spelen!”

Jullie stomen, zodra jullie weer terug in de States zijn, direct door voor een uitgebreide tour door de USA. Jullie hebben heel wat in te halen lijkt het! Hoe voelt dat en hoe bevalt het leven on the road?
“Eigenlijk gaat dat heel goed! We kunnen het zeer goed met elkaar vinden. Zes dagen na onze terugkeer in de States staat er inderdaad alweer een hele volle tour op het programma, maar liefst een maand lang.”

Jullie zijn zeer betrokken bij jullie vele fans. Hoe leuk is dat! Jullie doen super toegankelijke Q&A’s en de fans zijn er dol op. Ook jullie wekelijkse podcast is een groot succes. Was dit een move vanwege de corona crisis of willen jullie dit blijven doen?
“We willen dit zeker blijven doen want we deden de podcast al voor de ellende met Covid-19. We hadden al best nauw contact met onze fans en besloten om die gesprekken op te nemen dus werden het podcasts. Tijdens de crisis hadden we geen enkele andere uitlaatklep en was er niet tot nauwelijks een manier om te laten weten wat er speelde, dus was het des te leuker om op deze wijze contact met onze achterban te houden. We willen dat blijven doen maar on the road is dat natuurlijk wat lastiger om voor elkaar te krijgen. Maar als we thuis zijn pakken we het vast en zeker weer op. Dan is het ook gewoon logischer om de fans te laten weten hoe het gaat….”

Laatst zag ik opnamen van een akoestische sessie die jullie hadden opgenomen tijdens jullie Europese toer in 2019. Overwegen jullie wel eens om een akoestisch en meerstemmig nummer te spelen tijdens jullie show?
“Daar hebben we wel eens over nagedacht” vertelt Robert Jon. “We hebben ook wel eens wat ideeën gedeeld over hoe we dat zouden kunnen doen, maar het hangt van een aantal zaken af. De locatie waar we zijn en of de akoestiek daar goed genoeg voor is. Het vergt simpelweg wat meer voorbereiding, zo hebben we dan ook weer andere gitaren nodig etc. We hebben het inderdaad wel eens als leuk ‘tussendoortje’ gedaan. Als we ergens een geschikte ruimte met een bijzondere akoestiek tegenkwamen deden we wel een kleine akoestische sessie. Dat klonk dan fantastisch en was vooral heel leuk om te doen. Maar hebben het nog niet live gedaan op voor publiek.” Glimlachend: “Wie weet ooit….”

Tot slot: jullie komen volgend jaar april terug naar Europa, de tour data zijn al bekend! Hoogtepunt zal de opname van een live album zijn, in de Ancienne Belgique (https://www.abconcerts.be/nl/agenda/new-date-robert-jon-the-wreck/a105J000001wd3oQAAte ) te Brussel op 29 juni 2022. Dat wordt dan heel speciaal! Eigenlijk is dit dan jullie tweede live album toch?
Robert Jon: “Dat klopt, we hebben een mooi vooruitzicht volgend jaar daar in Brussel! We hebben inderdaad al eerder een live EP uitgebracht nl. Live From Hawaii. Dat was min of meer ongepland eigenlijk. Er bleken namelijk erg goede opnamen te zijn van onze show in Kona, Hawaii, dus werd er besloten om die uit te brengen als EP. Maar het aangekondigde live album in de AB is zeker gepland en zal een grote productie worden. Een écht live album dus, waar heel veel fans aanwezig zijn hopelijk. Wij zijn er zeker enthousiast over.”

We besluiten ons gesprek met een welgemeend dankjewel en wensen de mannen een safe trip terug naar de States. Tot volgend jaar!

Website: https://robertjonandthewreck.com/