Interview: Robert Jon & The Wreck

 

Robert Jon & The Wreck
Photo: Rob Bondurant

Interview: Robert Jon & The Wreck
Tekst:  i.s.m. VanderLane Music Magazine
Foto’s: Ron van Hal Fotografie

Zeg me waar ga je heen als de zon niet schijnt?
Is het een plek die je me kunt laten zien? Of heb je wat tijd nodig?

(Tired Of Drinking Alone – Robert Jon & the Wreck)

Nou, dat gaan we vertellen!
Zaterdag 27 mei gingen we naar poppodium Bolwerk te Sneek, waar de zon zou gaan schijnen en hadden we de tijd.

De Amerikaanse (Southern) rockband Robert Jon & the Wreck is op dat moment bezig met hun European Summer and Fall tour 2023 en gaf daar een wervelende show. Kort voor het optreden spraken we frontman Robert Jon Burrison over hun muzikale reis tot nu toe.
Het ijs is meteen gebroken als ik vraag of hij de Special AIR Edition van de VanderLane gitaar wil signeren, “oké”, “are you sure”? “Of course”!

Uiterst voorzichtig haal ik de gitaar uit mijn tas en begin hem op te blazen. Robert Jon begint te lachen en zet hoofdschuddend zijn handtekening.

Robert John 2

Van kinds af aan is Robert Jon met muziek bezig, hij drumt, krijgt pianoles (wat hij overigens haat). Om vervolgens een paar jaar later de gitaar om zijn nek te hangen die hij nooit meer af zal doen.

Alles wat hij deed was op gevoel. Voor hem was het “normaal” dat hij gitaar speelde en eigen nummers schreef. Als “Robert Jon” speelde hij veel in en rondom zijn stad en vanaf dag één al met eigen nummers. Op het moment dat hij vaker werd gevraagd om langer te spelen werd hij min of meer gedwongen om covers te spelen, omdat hij simpelweg niet genoeg eigen nummers had.

Robert John 3

Hij ontmoette andere muzikanten en daarom lag het voor de hand liggend om verder te gaan als “The Robert Jon Band”. Het was een fantastische periode. Iedereen schreef liedjes, ze waren op tour. Sliepen waar het maar kon, in kroegen, achter een podium, op banken, in de bandbus. Het maakte niet uit, zolang ze maar konden spelen.

Ze leefden de droom! Het was meer een vriendenclub dan een band.

Robert John

Om de start van een nieuwe periode aan te geven veranderden ze de naam naar: “Robert Jon & the Wreck”. Doordat ze echt vanaf nul zijn begonnen lopen ze niet snel naast de schoenen. Het maakt hun echt niet uit of ze nog steeds ergens op de vloer moeten slapen of zelf moeten slepen met versterkers en geluidsapparatuur. Toch denken ze beter over dingen na, ook omdat de bandleden nu meer een eigen leven, met hun gezin hebben. En omdat ze weten hoe belangrijk dat thuisfront voor ze is om die droom waar te maken.

En die droom wordt werkelijkheid wanneer;

Je de 1e keer in Europa een optreden hebt.
Je de 1e keer op een festival speelt.
Elke keer dat je een zaal binnen komt, moet opbouwen en mag spelen.
Het moment dat een volle zaal of zelfs 1 persoon je eigen geschreven nummers meezingt is iets wat je nooit zal vergeten. Energie geven aan het publiek en dat terug krijgen is het mooiste wat er is.

Voor jonge muzikanten en songwriters wil hij meegeven om gewoon te beginnen.

Langzaamaan leer je dan hoe je om moet gaan met bepaalde dingen/onderwerpen. Zoek dingen zelf uit. Op deze manier vindt je je eigen identiteit als muzikant, maar ook als band.

Robert John5

De eerste 5 eigen geschreven liedjes zijn echt geweldig en erg cool omdat het geen gebakken lucht is. Door de jaren heen merk je dat die eerste 5 nummers best wel wat anders hadden gekund, maar dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je het doet vanuit je hart en ziel.

Doordat het schrijven van nummers binnen de band een groepsproces is, is het soms wel eens lastig als iemand een persoonlijk verhaal geschreven heeft. Als een nummer te dicht bij je staat is het soms juist wel eens goed om een beetje kritiek te geven. Niemand heeft de intentie om afbreuk te doen aan het gevoel van zo’n nummer. Met elkaar proberen ze de puntjes op de i te zetten en het nummer beter te maken. Commerciële afwegingen zijn er nooit, dan doe je het niet meer vanuit je hart en ziel. Als je nummer dan op de radio gedraaid wordt ga je helemaal uit je dak!

Hoogtepunt in hun carrière is dat ze onlangs een live album hebben opgenomen: ‘Live At The Ancienne Belgique’. Al jaren hadden ze dit op hun verlanglijstje staan, de voorbereidingen waren al in volle gang toen de corona epidemie uitbrak. Dit jaar was het dan eindelijk zover en ze zijn erg trots op het eind resultaat!

Robert John6

In april van dit jaar komt Jake de band versterken nadat de toetsenist hen ging verlaten. Dit zijn wel de lastigste dingen. Gelukkig kwamen ze in de positie om Jake binnen te halen zonder dat dat te veel invloed had op de identiteit van de band en zijn ze maar wat trots op Jakes zijn toevoeging.

Als band is het belangrijk om goed met elkaar op te kunnen schieten. Van alle tijd die je met elkaar samen bent, speel je maar 10% daarvan echt op een podium. De band prijst zich gelukkig dat Jake een goede kerel is die goed bij de band past en ook nog eens erg goed kan spelen!

Hun nieuwste single is ‘Bring Me Back Home Again’. Het is een nummer die ze hebben opgenomen met producer Kevin Shirley die onder andere heeft samen gewerkt met The Black Crowes / Iron Maiden / Joe Bonamassa / Dream Theater en Europe. Ze hebben hem een paar jaar daarvoor leren kennen tijdens de “Keeping the Blues Alive at Sea” cruise die Joe Bonamassa organiseerde en hadden ze meteen een klik: It’s just Kev! Dat ze gingen samenwerken bleek een kwestie van tijd en het resultaat mag er wezen! We zullen het later die avond horen.

Robert Jon is een gezegend man die vol passie zijn liefde voor muziek met zijn band over de hele wereld mag laten horen. Helaas vliegt de tijd voorbij en voegt Robert Jon zich bij de band om zich voor te bereiden op de show. We nemen afscheid maar niet voor lang, want straks kunnen we nog 90 minuten genieten van zijn muziek samen met zijn “Wrecks”.

Zeg me waar ga je heen als de zon niet schijnt.
Is het een plek die je me kunt laten zien? Of heb je wat tijd nodig?

(Tired Of Drinking Alone – Robert Jon & the Wreck)

Nou, dat kunnen we vertellen!
Zodra Robert Jon & the Wreck weer in Nederland is voor een optreden, zorg dat je tijd hebt en daar bij aanwezig bent, je merkt dat de zon zal gaan schijnen!

#gottakeepplaying

Website: https://robertjonandthewreck.com/

Robert John