Interview I Box Of Kings

 

Box of Kings

Interview I Box Of Kings
Tekst: Harry Radstake

Band:
Chris Hordijk – Vocals
Jeroen Doppen – Guitars
Rutger Berendsen – Bass
Willem van den Berg – Drums

Box of Kings - 2

In gesprek met:
Chris Hordijk en Jeroen Doppen

De geschiedenis van Box of Kings
Jeroen:
Chris en ik spelen al zo’n 8 jaar samen in verschillende formaties en band. Na vele avonturen met platenlabels/singles uitbrengen, is er besloten om iets zelf te beginnen, waar we zelf gelukkig van zouden worden.
Zo is Box of Kings ontstaan. Audities gehouden, en niet meer werken met beroepsmuzikanten. Het is een fijne groep mensen geworden, waarmee we eindelijk muziek kunnen maken zoals we altijd graag wilden.

Chris:
Eigenlijk is het wel grappig. Rutger en Willem komen uit een clubje jongens die ik al jarenlang kende. Vroeger had ik met mijn zusje Lisa (beter bekend als Lisa Lois) een band. Daar drumde ik, Lisa zong en Rutger was de bassist.
Willem heeft mij ooit vervangen in de Pearl Jam Tribute Band, waar ik in drumde. Dat was in de periode van The Voice. Hij kwam dus zodoende ook bij de band.
Ik ben vooral heel erg trots op Box of Kings, omdat ik niet meer bezig ben (en dat geldt ook voor Jeroen) met liedjes schrijven en proberen op de radio te komen. Dat moest dan in een bepaald schema/format. Je moest meteen catchy zijn. Met Box of Kings is dit geheel anders. Je bent natuurlijk ook ouder en wijzer geworden. Je weet wie je bent en wat je wilt maken. En we doen het ook gewoon.
Het motto is: Wil je luisteren, hartstikke fijn en vind je het niks even goed vrienden.

Maar het loopt als een trein?
Chris:
Ja, we zijn zeer tevreden. Maar dat heeft ook te maken met de inzet van Jeannette Gerritsen en Ronald Klomp. Zij doen enorm veel voor ons. Ze zorgen voor de promotie en gaan er vol gas op.

Jeroen:
We noemen haar ook wel de pitbull…

Box of Kings - Smoke On The Horizon

De nieuwe single (Smoke On The Horizon)
Chris:
De single zou afgelopen vrijdag uitkomen, maar door omstandigheden is daar een vertraging opgetreden, Dat was niet fijn en we waren daar not amused over. Afgelopen zaterdag is de single dan toch gepubliceerd op het YouTube kanaal en de social media kanalen.
Een pracht nummer, weer geheel anders dan de vorig single Avalon.

Box of Kings - Avalon

Hoe moet ik jullie muziek omschrijven?
Jeroen:
Het is geen blues, meer echte rock met hier en daar wat blues invloeden. Dat komt omdat Chris en ik allebei uit de “blueshoek” komen. Ik heb ook in allerlei bluesbandjes gespeeld . Dat is bij uitstek gitaarmuziek en heb zo leren gitaarspelen met die mannen. Maar we houden van meer dan alleen blues. Classic rock, rock en de nineties. Al deze invloeden zitten er zo’n beetje in.

Chris:
Wat ik een mooi compliment vind van Jeannette, is, onze muziek is niet in een hokje te plaatsen. Het is niet te zeggen, deze band speelt dit genre muziek. Het zijn veel stijlen die bij elkaar komen. En het werkt….

Er zijn recensenten die dit moeilijk vinden?
Jeroen:
Ja, dat klopt. Maar het is zeker wel goed dat (sommige) recensenten daar even over moeten nadenken. Er zijn wel meer grote acts in de muziekgeschiedenis die ook lastig te plaatsen waren/zijn.

Hoe ontstaat jullie muziek?
Chris:
Meestal is het zo dat Jeroen met een opzetje komt, of met een riffje, of met een redelijk uitgebouwd demo idee. En dan legt hij het voor aan mij. Als het wat is, ga ik aan de slag met de tekst en de zanglijn. Zo ontstaan de liedjes altijd. In de studio van Jeroen wordt het verder uitgewerkt en de rest van de band gaat dan aan de haal met zo’n nummer. Er kunnen dan aanpassingen komen, hoe het zou kunnen gaan klinken.

Zijn jullie nu (alleen) volop bezig met singles?
Chris:
Nou, we kunnen nu (helaas) nog niet echt spelen, maar we gaan niet achterover leunen. We moeten het spannend houden. In de studio nemen we wel vast nieuwe nummers op, Dus scherp blijven we zeker. We willen natuurlijk graag de nummers laten horen. Maar voor de commerciële radio stations bestaan wij niet.
Wij maken gewoon rock zoals wij vroeger op de radio hoorden (o.a. Arrow Classic Rock). Dat is wat we doen en wat we onze luisteraars willen aanbieden.
Op Spotify is 60-70% van onze luisteraars 35 jaar en ouder en daarvan ook nog eens 80% man. Voor deze doelgroep maken we de muziek. En dat deze dan nu ook bij Arrow Classic Rock (Bluestown Radio) te horen is, zijn we supertrots op. Gelukkig komen er ook meerdere stations die ons draaien.

Jeroen:
We zijn stiekem eigenlijk wel met een album bezig. De 2 singles komen er natuurlijk op en er komt over een maand of 2 een nieuwe single uit. Ook deze single komt dan op het album en de rest wordt even achter gehouden. De bedoeling is dat in het eerste kwartaal van 2022 het album zal verschijnen.
Ook met het doel om op festivals te kunnen laten horen. Tegen die tijd zou het mooi zijn als we bij een label zitten. Zodat we het geheel naar een hoger level kunnen tillen en we grotere stappen kunnen zetten.

Muziek maken in combinatie met een baan?
Chris:
Ik werk full-time. Alles gaat na het werk, maar ik heb een flexibele werkgever. Ik speel ook nog in andere bands, waaronder Rob Mostert Hammond Group. Maar Box of Kings is wel prioriteit nummer 1. Dat gaat altijd voor.

Jeroen:
Ik heb een muziekschool in Amersfoort waar ik 3 dagen in de week gitaarles geef. Dus dat lukt behoorlijk goed.

Full-time muzikant?
Chris:
Ik was het , maar ben afgehaakt. Ik kon dat mijn gezin toen niet aandoen. Dus ik zie dat voorlopig niet gebeuren. We gaan stap voor stap en weloverwogen te werk en zien wel hoe het gaat lopen. Maar we houden er zeker rekening mee, dat wanneer het gaat beuren, het ook kan.

Jullie ambitie?
Chris:
We hebben de bescheiden ambitie om op korte termijn (wanneer het album af is), voorprogramma’s te doen. Natuurlijk bij bands waar wij qua muziek op aansluiten.

Jeroen:
Het mooiste wat wij vinden is live spelen en muziek uitbrengen. We hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken en te enthousiasmeren met wat we doen.

Grote(re) festivals?
Chris én Jeroen:
Ja zeker. We hebben straks genoeg materiaal om te laten horen,. Maar het is ook een kwestie van geluk hebben of je er komt te staan. Maar er zal tegen die tijd toch gedacht moeten worden aan een label en boekingskantoor. En dan zijn we er klaar voor.

Ontwikkeling tot nu toe?
Chris én Jeroen:
We zijn natuurlijk erg blij dat we op steeds meer radiostations te horen zijn. Niet alleen in Nederland maar ook ver daar buiten. Het loopt steeds beter, onze muziek wordt steeds meer gewaardeerd (met dank aan Jeannette, het vijfde bandlid).

De volgende single zal (ook) weer voor een verrassing zorgen iets totaal anders. Dus afwachten……

Kortom:
Een band met bevlogen muzikanten, die er zeker wel zullen komen. Aan de inzet en het enthousiasme zal het niet liggen…

Succes!!

Website: Box of Kings