Holland International Blues Festival 2023 – Grollo

 

Holland International Blues Festival 2023 - Grollo

Vrijdag 9 juni:
John Fogerty, The Teskey Brothers, Joanne Shaw Taylor, Bette Smith, en Hearty Har

Zaterdag 10 juni:
Beth Hart, Christone ‘Kingfish’ Ingram, Marc Broussard, Blood Brothers feat Mike Zito & Albert Castiglia, en Nikki Hill

 

Website: https://hollandinternationalbluesfestival.com/nl/

 

Holland International Blues Festival 2023 - buy-tickets

 

Vrijdag 9 juni:

John Fogerty
Vorig jaar lukte het hem toch niet om te komen, maar deze absolute legende is vastbesloten er nu wél bij te zijn. Met een carrière van meer dan vijf decennia geldt John Fogerty als een van de invloedrijkste muzikanten in de rockgeschiedenis. Hij werd bekend als de leadzanger, leadgitarist en belangrijkste componist van Creedence Clearwater Revival en scoorde inmiddels klassieke hits als Down On The Corner, Bad Moon Rising en Green River. Nadat de band in 1972 uit elkaar ging, begon Fogerty aan een solocarrière. Rolling Stone roemde hem als een van 100 Grootste Gitaristen, 100 Grootste Componisten én 100 Grootste Zangers. Tijdens de coronacrisis maakte hij thuis muziek met zijn zoons en dochter, wat resulteerde in een wekelijkse videoserie en de EP Fogerty’s Factory, die uitkwam in 2020 op zijn 75e verjaardag en later werd uitgebreid tot een heel album. In 2021 verscheen zijn EP Freedom.

The Teskey Brothers
Als je hart niet keihard is geraakt door de laatste hit van The Teskey Brothers, This Will Be Our Year, moet je misschien toch even een cardiologisch onderzoekje laten doen. De Australische bluesrockband uit Melbourne werd vernoemd naar de twee broers die de groep in 2008 oprichtten: Josh (zang, slaggitaar) and Sam (leadgitaar) Teskey. Samen met Brendon Love (bas) en Liam Gough (drums) begonnen ze met spelen op straat en op feestjes, maar werkten zich langzaam op tot grotere locaties en trokken al snel de aandacht van platenlabels. Hun doorbraak kwam in 2017 met debuutalbum Half Mile Harvest, dat het in hun thuisland tot nummer 1 schopte. De opvolger Run Home Slow kwam 2,5 jaar later uit, in 2019, en werd genomineerd voor een Grammy. Tijdens hun gedwongen rust door de pandemie maakten ze maar liefst twee livealbums. In 2023 gaan ze op tournee als headliner door Europa en het Verenigd Koninkrijk, en waar beter om even een stop te maken dan in Grolloo?

Joanne Shaw Taylor
It’s been over twenty years, but British singer and guitarist Joanne Shaw Taylor was discovered at age 16 by Dave Stewart of the Eurythmics, who then invited her to join him on tour in Europe. A flying start for the girl who was inspired in her early teens to play the blues after hearing Stevie Ray Vaughan, Albert Collins and Jimi Hendrix. Now in her late thirties, Taylor released no less than two albums in 2022. Her latest is Nobody’s Fool, and before that, there was Blues From The Heart: Live, produced by Joe Bonamassa, who also released 2021’s The Blues Album on his label and gifted her the Fender Albert Collins signature model Telecaster she uses. Furthermore, her recent single Can’t You See What You’re Doing To Me features Kenny Wayne Shepherd. But although Taylor is clearly well-connected, she can hold her own. After nine studio albums so far and a string of awards, she is a blues force to be reckoned with.

Bette Smith
Als de dochter van een kerkkoordirigent begon Bette Smith al op haar vijfde met zingen. Ze groeide op in Brooklyn, New York, waar ze verschillende invloeden oppikte: gospel van de platen die haar moeder draaide en soul van zo’n beetje elke straathoek. Hoewel ze opleidingen deed aan een befaamde culinaire school en in creatieve therapie en maatschappelijk werk, besloot ze toch haar droom achterna te gaan om professioneel zangeres te worden en maakte haar eerste platen als Bette Stuy, een referentie naar haar Brooklynse roots. In 2017 bracht ze haar eerste album uit als Bette Smith, Jetlagger, dat meteen jubelende kritieken kreeg. Ze volgde het op met The Good, The Bad and The Bette uit 2020. Tussendoor zong ze op podia en festivals door heel Amerika en Europa. Met een stem die emoties tot leven brengt én het vermogen heeft om harten en oren te breken gaat Bette Smith je in Grolloo omver blazen.

Hearty Har
HIBF 2023 heeft alles weg van een heus familiefeest! De eerste band op de festivaldag die hun vader afsluit is namelijk Hearty Har, de band geleid door broers Shane en Tyler Fogerty, allebei op gitaar en zang. Ze werkten mee aan hun vader Johns project Fogerty’s Factory tijdens de pandemie en de broers zijn natuurlijk opgegroeid in een muzikale familie. Ze toerden zelfs met hun vader en speelden mee in zijn band. Hoewel de lat dus hoog lag toen ze eenmaal hun eigen vleugels uitsloegen, is dat geen probleem voor de mannen en hun bandgenoten. Ja, hun muziek put gretig uit de classic rock-periode in de jaren ’60 en ’70, maar toch doen ze echt hun eigen ding. Deze psychedelische rockband uit Los Angeles, Californië werd opgericht in 2012 en staat inmiddels bekend om hun opzwepende en rauwe liveshows, waarin moderne psychedelica worden vermengd met klassieke garagerock ’n’ roll. Hun laatste album, Radio Astro, verscheen in 2021.

Zaterdag 10 juni:

Beth Hart
We kunnen er net zo goed eerlijk over zijn: het was een teleurstelling toen Beth Hart afgelopen juni op het laatste moment haar optreden moest afzeggen. Voor de bezoekers natuurlijk, maar óók voor haar. Maar zoals het Beth betaamt komt ze terug om het goed te maken met iedereen! De vocalist en pianist uit Californië, die al tijdens het allereerste Holland International Blues Festival in Grolloo van de partij was, heeft nog steeds een speciaal plekje in haar hart voor ons land – een van de eerste gebieden waar haar bijzondere talent werd opgemerkt. Afgelopen november stond ze nog voor een uitverkochte Ziggo Dome, net als eerder in 2018. Tot nu toe heeft ze elf soloalbums uitgebracht, en drie samen met Joe Bonamassa. Haar laatste, A Tribute to Led Zeppelin, zag het levenslicht in 2022. Met haar rauwe energie, herkenbare stem, krachtige pianospel en liedjes die recht uit haar hart komen, waarin ze volkomen eerlijk is over de demonen die ze moest overwinnen, is Beth Hart niets minder dan een fenomeen. We zien er naar uit haar weer welkom te heten!

Christone “Kingfish” Ingram
Hij ontpopte zich als een van de helden van de editie van 2022 nadat hij na zijn eigen succesvolle optreden ook nog insprong (met Mike Zito) als vervanger van Beth Hart. Christone ‘Kingfish’ Ingram mag dan een jonkie zijn in de blueswereld, hij heeft al een flinke geschiedenis in de muziek. Nadat zijn vader hem op zijn vijfde een documentaire over Muddy Waters liet zien, had hij zijn inspiratie gevonden. Hoewel hij begon op drums en bas, pakte Ingram al vroeg een gitaar op en ontwikkelde snel zijn eigen geluid en stijl. Als tiener trok hij miljoenen views met zijn YouTube filmpjes. Ingram bracht zijn debuutalbum Kingfish uit in 2019 en kwam meteen op 1 binnen in de Billboard Blues Chart, waarna het magazine Rolling Stone hem uitriep tot ‘een van de spannendste jonge gitaristen in jaren’. In 2021 verscheen zijn tweede album 662, dat hem weer jubelende recensies opleverde, én een Grammy voor Best Contemporary Blues Album. Maar dat was nog niet alles: in 2022 bracht gitaarmerk Fender de Kingfish Telecaster Deluxe uit, opgedragen aan deze bijzondere zanger en gitarist.

Marc Broussard
Laat je niet voor de gek houden door zijn prachtige Franse naam: Marc Broussard is een Amerikaanse singer-songwriter uit de staat Louisiana. Hij bouwt al aan zijn reputatie als eigentijdse soulsensatie sinds zijn debuutalbum Momentary Setback uit 2002, en pakt overal het publiek in met zijn gloedvolle, donkere stemgeluid. Zijn sound wordt wel omschreven als ‘bayou soul’ of ‘swamp soul’, vanwege zijn roots; zijn Louisiana-afkomst is te horen in de zuidelijke passie waarmee hij invloeden uit gospel, country, blues, R&B en rock verbindt. Na zijn debuut bracht Broussard nog negen albums uit, waarvan drie delen van S.O.S.: Save Our Souls, coveralbums waarvan de opbrengsten naar het goede doel gaan. Het laatste deel, A Lullaby Collection uit 2019, is zijn laatste album tot nu toe. Broussard heeft getoerd met artiesten variërend van Bonnie Raitt en Willie Nelson tot Maroon 5 en imponeerde ook met zijn vele optredens in (vooral) Amerikaanse live televisieshows.

Blood Brothers feat. Mike Zito & Albert Castiglia
Nadat hij vorig jaar samen optrad met zangeres Kat Riggins én het publiek imponeerde als last minute vervanging van Beth Hart, komt Mike Zito terug naar Grolloo. Zijn nieuwste project Blood Brothers is een samenwerking met een ander bluesrock-zwaargewicht: collegazanger en -gitarist Albert Castiglia. In 2022 namen ze allebei hun band mee voor een gezamenlijke tournee; hun album Blood Brothers is in de maak en staat gepland voor januari 2023. Het wordt geproduceerd door Joe Bonamassa, die belooft: “Mike en Albert maken muzikaal elkaars zinnen af.” Zito maakte naam als soloartiest én als deel van de all-starband Royal Southern Brotherhood. Castiglia begon als begeleider van legendarische bluesmuzikant Junior Wells en zangeres Sandra Hall voordat hij solo verder ging. Als succesvolle muzikanten zijn ze aan elkaar gewaagd: bij de Blues Music Awards 2022 won Zito de prijs voor Blues Rock Album terwijl Castiglia die voor Blues Rock Artist mee naar huis nam.

Nikki Hill
‘Als Tina Turner en Little Richard samen een dochter kregen en haar opvoedden met behulp van ooms James Brown en Chuck Berry, zou ze net zo zijn als Nikki Hill’, schreef een journalist ooit over de zangeres uit North Carolina. Of, zoals Rolling Stone het verwoordde: ‘Stel je voor dat Tina Turner de zangeres is bij AC/DC, dan heb je misschien het halve plaatje.’ Nikki Hill zong gospel in de kerk vanaf haar kinder- tot ergens in haar tienerjaren. Thuis werd ze geïnfecteerd met R&B, soul, pop en hiphop, en zelf ontdekte ze garage rock, rock ‘n’ roll, blues en roots. Met andere woorden: deze vocale powerhouse is niet zomaar in een hokje te stoppen. Ze was zelf verantwoordelijk voor de uitgave en het produceren van haar debuutalbum Here’s Nikki Hill uit 2013. Daarna maakte ze nog twee albums: Heavy Hearts Hard Fists uit 2015 en Feline Roots uit 2018. Tussendoor verzorgde ze support acts voor artiesten zoals Dr. John, Los Lobos en Aaron Neville. Verwacht een mengeling van soulvolle, sensuele en stoere vocalen met krachtige, verchroomde riffs en branie. Of, heel simpel: geniet ervan!