Fay Claassen Neemt Vierde EDISON Uitzinnig In Ontvangst

 

Fay Claassen (foto Nienke de Groot)
foto Nienke de Groot

Zangeres Fay Claassen heeft voor de vierde (!) keer in haar carrière een Edison toegekend gekregen en daarmee is zij de enige hedendaagse jazzartieste die dit bereikt heeft. Ze ontving de prijs in het AFAS Theater in Leusden voor haar album FAY LIVE in de categorie Het Document, wat een kroon is op haar 25-jarige vakmanschap. “Dit is een grote eer en het betekent heel veel voor mij om deze prachtige prijs in ontvangst te mogen nemen!

Ze liet haar blik verdwalen en sprong zo van ster naar planeet tot zon, en vanaf ergens verdween in dit heelal, keek ze terug naar beneden, over de onmetelijke afstand, onder haar, langs het ondoofbare licht van de First Lady of Jazz. Deze vrouw, bewandelt haar eigen pad, maar kent de sporen van legendes (….) – Zo luidde een fragment van de Groningse stadsdichter, Myron Hamming. De poëet introduceerde alle prijswinnaars, waarvan Claassen het bronzen beeld als eerste uitgereikt kreeg van zangeres en presentatrice Monique Klemann.

Fay is naast Janne Schra en Céline McLoren Salvant een van de drie vrouwen die dit jaar een Edison Jazz kreeg. Fay was ook genomineerd voor de Jazzism Edison Publieksprijs 2022 voor het album AND STILL WE SING met zanger David Linx en de WDR Big Band, die is gewonnen door trompettist Jan van Duikeren. Fay won eerder drie Edisons; twee voor het album Luck Child (2018) en een voor The Shakespeare Album (2009).

In 2022 viert Fay haar 25-jarig jubileum met het 10-delige (!) album FAY LIVE, met niet eerder uitgebrachte live-registraties. Deze speciale uitgave bevat live-opnamen variërend van Fay met diverse toporkesten, zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Metropole Orkest en de WDR Big Band. Ook is ze te horen in kleine bezettingen zoals met Cor Bakker en haar eigen Fay Claassen Band. Tevens zijn er diverse samenwerkingen en gasten te horen zoals Toots Thielemans, Ivan Paduart, Vince Mendoza en Michael Abene.

Fay is opnieuw erg geroerd doordat ze de prijs heeft gewonnen: “Dit is een grote eer en het betekent heel veel voor mij om deze prachtige prijs in ontvangst te mogen nemen! Daarnaast is het een enorme kroon op het werk van mijn man Paul Heller, die voor tekst en credits heeft verzorgd en aan mijn zijde stond. Dat geldt natuurlijk ook voor mijn oud-manager, steun en toeverlaat Bob Hagen die het album heeft geïnitieerd. Tot slot dank ik ook mijn label Challenge Records en Carlos Villarroel voor het prachtige ontwerp en de uitvoering van het album.”

Dit jaar gaf Fay onder andere concerten in TivoliVredenburg, LantarenVenster, North Sea Jazz Festival, het Concertgebouw, Sicilia Jazz Festival en tourde in Duitsland en onlangs bracht ze haar nieuwe single Schilderij van de Liefde uit met het Residentie Orkest.

Website: https://www.fayclaassen.com/

Fay Claassen - Fay Live