Fay Claassen – Fay Live

 

Fay Claassen - Fay Live

Fay Claassen viert 25-jarig jubileum met 10-delig livealbum

Zangeres Fay Claassen won een Gouden Plaat voor haar tribute-album ‘Two Portraits of Chet Baker’ en twee Edison Jazz Award’s in 2018 voor Luck Child. Het zijn slechts twee voorbeelden uit haar omvangrijke carrière.

Dit jaar staat Fay alweer 25 jaar op de planken en viert dat met een heel bijzonder album: ‘Fay Live’. Dit collectorsitem is een samenwerking met Stichting Jazz Impuls, geproduceerd door Paul Heller (WDR Big Band) en verschijnt op 19 maart onder Challenge Records.

Op 16 april volgt er en releaseconcert in TivoliVredenburg in een speciale setting.

‘Fay Live’ bestaat uit acht cd’s en twee elpees met niet eerder uitgebrachte live-registraties. Op de twee elpees staat een repertoireselectie van de cd’s plus zes bonus tracks. Er zijn verder uitgebreide liner notes, een 20 pagina-tellend booklet en een
fotocollage. Het album bevat live-opnamen variërend van Fay met diverse toporkes-ten, zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Metropole Orkest en de WDR Big Band. Ook is ze te horen in kleine bezettingen zoals met Cor Bakker en haar eigen band. Tevens zijn er diverse samenwerkingen en gasten te horen zoals zoals Toots Thielemans, Ivan Paduart, Vince Mendoza, Hermine Deurloo en Michael Abene.

Het concept
Zonder de pandemie was dit album er waarschijnlijk nooit gekomen, want Fay had in 2020 voor het eerst in haar drukke bestaan tijd om diep in haar eigen archief te duiken. Luisteren naar haar eigen werk deed ze nauwelijks, maar doordat alles stil lag tijdens corona kon ze eindelijk in alle rust terugblikken op haar carrière. Zodoende ontstond het idee voor dit omvangrijke album waarvoor ze een paar maanden uittrok en op zoek ging naar de beste live-opnamen van de afgelopen jaren. Fay: “Nu dit album verschijnt ben ik eigenlijk enorm trots en verwonderd over wat ik de afgelopen 25 jaar heb neergezet. Ik heb nooit durven dromen dat ik dit allemaal in me had.
Sinds een aantal jaren heb ik daarnaast geleerd om de hoge eisen die ik mezelf altijd oplegde meer los te laten. Doordat die transformatie heeft plaatsgevonden ben ik nu in staat om te genieten van mijn eigen muziek.”

Alle opbrengsten naar goede doelen
Fay ziet dit album niet alleen als een mooi geschenk voor zichzelf. Ze zet zich heel graag in voor twee goede doelen waar ze zich nauw betrokken bij voelt. Dit betreft Kika Kinderen Kankervrij en Stichting Alzheimer Nederland. Om deze doelen nog meer te ondersteunen start ze binnenkort een actie op Voordekunst.nl

De zangeres doet afstand van haar inkomsten van het album. En zij is daarin niet de enige: Stichting Jazz Impuls en ALLE musici en betrokkenen (dat zijn er ruim 100!!!) die meewerkten aan dit project, volgen haar voorbeeld zodat de volledige opbrengst van ‘Fay Live’ ten goede komt aan de twee goede doelen.

Hulp aan jong en oud
De keuze voor en ondersteuning aan beide doelen is zeer persoonlijk. Fay licht toe: “Ik begeleid al tien jaar intensief en met veel liefde mijn vader die aan Alzheimer lijdt. Sinds kort verblijft hij in een gesloten afdeling van een verzorgingshuis en zal daar de laatste jaren van zijn leven moeten doorbrengen. Het is een slopende ziekte. Dankzij onderzoek van de Stichting Alzheimer is er meer ruimte voor onderzoek waarbij mensen als mijn vader een beetje verlichting vinden. Dat is heel waardevol, ook voor familie en naasten.”

Over Kika Kinderen Kankervrij zegt ze: “Een paar jaar geleden heb ik ten bate van onderzoek naar kinderkanker met een brok in mijn keel gezongen voor een afdeling met doodzieke patiëntjes. Daarbij waren ook hun ouders aanwezig. Het was zwaar, maar muziek en kunst biedt op dat moment hopelijk even verlichting. En ook dat is waardevol. Toen dacht ik al: als het ooit mogelijk is, dan wil ik me ook voor hen inzetten. Het is prachtig dat ik met mijn jubileumalbum ook Kika Kinderen Kankervrij kan steunen.”

Website: https://www.fayclaassen.com/

Fay Claassen
Fotograaf: Stef Nagel