Concertfoto’s: Twelve Bar Blues Band – Mystiek Theater, Enschede 20 februari 2022

 

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

Jan J. Scherpenzeel, Kees Dusink, Jeffrey van Duffelen, Patrick ‘Sideburn’ Obrist en Peter Langerak, oftewel de Twelve Bar Blues Band, wisten het Mystiek Theater in vuur en vlam te brengen afgelopen zondagmiddag.

Tekst en foto’s Nineke Loedeman. Alle foto’s van de avond zijn hier te zien: https://www.flickr.com/photos/190079742@N04/albums/72177720296869314

Was iedereen al bijzonder uitgelaten omdat live muziek weer MAG, met deze oer-Hollandse bluesband, die al vanaf 2005 (met een intermezzo tussen 2015-2021) meedraait in de hoogste regionen van Nederblues, werd dat nog eens extra onderstreept: Live Music Lives!

De Twelve Bar Bar Blues Band stond in het kader van hun uitgebreide reünie tour op het mooie podium van het Mystiek Theater in Enschede. Niet de stormen Dudley, Eunice of de aanzwellende Franklin, maar de 12BBB wist hier het dak eraf te blazen voor een uitzinnig en blij publiek van bluesliefhebbers!

De Twelve Blues Band werd opgericht in 2005 en groeide uit tot een van de meest toonaangevende bands uit de Nederlandse bluesgeschiedenis. Na vier CD’s te hebben uitgebracht trok de band in 2015 de stekker eruit en een afscheidstoernee volgde. De band ontving Dutch Blues Awards voor beste bluesband, voor beste gitarist (Kees Dusink) en beste bassist (Patrick ‘Sideburn’ Obrist). In 2021 kwam de band weer bij elkaar en is begonnen met toeren.

Het is al een tijdje geleden dat ik de band op het podium heb gezien en ik werd wederom geweldig verrast door de explosiviteit en daadkracht van deze band.
De mannen mochten rekenen op een goede opkomst en menigeen kwam ondanks het slechte weer van ver om deze band weer aan het werk te mogen zien. Vandaag is zoals gezegd de aftrap van een flinke tour die de band naar alle windstreken van Nederland brengt, plus een Amerikaanse gig!

Deze middag was in ieder geval een feest van herkenning met nummers als Seven Years Of Sorrow, The Blues Has Got Me, Can You Hear Me Howlin’, Key To Your Heart en natuurlijk de B.B. King klassieker The Thrill Is Gone. Ook de medley ter ere van vele bluesgiganten ging erin als koek. Persoonlijk wordt ik altijd bijzonder geraakt door Life Is Hard, de prachtige, hartverscheurende bluesballad, en een nummer dat niet alleen voor mij maar waarschijnlijk voor vele mensen een eigen betekenis heeft.

De sfeer was van begin af aan geweldig en er werd, zeker in de tweede set, volop gedanst! Wat een heerlijke middag en wat waren we er aan toe! Ook de mannen zelf hadden het zo te zien flink naar hun zin en dat straalt natuurlijk af naar het publiek.
Kees Dusink heeft enkele van zijn gitaren meegenomen, zoals zijn Fender ’57, zijn Gibson Lucille en voor het slidewerk een werkelijk prachtige gitaar (waar ik het merk niet van weet). Ik wordt altijd zó blij van Kees’ spel! De man weet de meest prachtige tonen aan zijn gitaren te ontlokken en doet dat met zulk een schijnbaar gemak, waar mijn mond altijd van openvalt. Puur genieten.

Boegbeeld Jan Scherpenzeel is niet alleen een man met een uiterst aangenaam zanggeluid, ook zijn harmonica skills mogen er zijn en voegen net dat beetje (veel) extra toe. Jan is muzikant pur sang.
De ritmesectie Patrick en Jeffrey staat zoals altijd als een huis en ook gitarist Peter bewijst zijn mannetje te staan in uitstekend slaggitaarwerk afgewisseld met vlijmscherpe solo’s en prikkelende gitaarbattles met Kees.

Kortom! Een waanzinnig fijne middag met goede muziek en lieve bluesvrienden. Na afloop kon er worden aangeschoven aan een goed warm buffet om nog even rustig na te praten over deze hele fijne middag.

Op naar nieuwe tijden gevuld met live muziek!

Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063439399841

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman-

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

Twelve Bar Blues Band Photography Nineke Loedeman

12BBB photography by Nineke Loedeman