Concertfoto’s: Ribs & Blues 2022

 

Ribs & Blues 2022

Foto’s: Edwin Fabriek en Harrie Huisman – Tekst: Harry Radstake

Eindelijk, Ribs & Blues 2022!

Muziekminnend Nederland kon weer genieten van Ribs & Blues. Na een te lange tijd geen concerten/festivals, helemaal los gaan. En zoals we in Raalte gewend zijn met Pinksteren is het altijd mooi weer……Alleen, nu niet! De zaterdagmiddag begon gezellig in het dorp Raalte, als opwarmertje voor het grote festival. Met erg mooi weer, dat beloofde veel goeds.

Zaterdagavond:

Zaterdagavond begon met Ian Noe, een singer-songwriter uit de VS, en was (voor mij) zeer verrassend. Daarna volgde de grote show van Danny Vera. Zoals gebruikelijk groots uitpakkend met orkest en achtergrond zangeressen. Zoals verwacht een enorme massa publiek die alleen al op dit concert was afgekomen. Zoveel zelfs, dat de organisatie besloten had om de poorten te sluiten. Want veiligheid voor alles. De show was zoals verwacht erg goed (volgens de liefhebbers) en stelde niet teleur.

Ribs & Blues 2022 - Zaterdagavond - vol
Na een uurtje afbreken/opbouwen, begon DeWolff. Deze zeer volwassen geworden heren, Pablo van de Poel, zijn broer Luka van de Poel en Robin Piso, gingen weer vol los. Een magnifieke show, met een muur van geluid. Genieten zoals altijd van deze band. Zij stellen nooit teleur.

Ian Noe
https://www.iannoe.com/

 

Danny Vera
https://www.dannyvera.com/

 

DeWolff
https://www.dewolff.nu/#/home

Het was natuurlijk onmogelijk om alle bands/artiesten te zien en te horen, dus hieronder een compilatie van het festival.

1e Pinksterdag:

Her Majesty opende op de Mainstage, het publiek begon binnen te stromen. Zin in een geweldig festival. Een heerlijk optreden, voor vele bezoekers terugverlangend naar de seventies. De nummers van Crosby, Stills, Nash en Young gingen er in als zoete koek. http://www.hermajesty.nl/ModX/

Her Majesty

Op de Deltastage begon Krissy Matthews (als vervanger van Catfish, die ivm ziekte alle optredens afgezegd hadden). Een waardige vervanger, zo bleek. Ook hier weer veel enthousiasme van het publiek. De stevige blues(rock) zoals we van Krissy Matthews gewend zijn, was live nog beter/mooier dan op zijn albums. https://www.krissymatthews.com/

Krissy Matthews

Sloper: De naam zegt al veel, zo niet alles…(Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) Mario Goossens (Triggerfinger) en Pete Shoulder (The Union, Winterville, Silverthorne) en Fabio Canini, hadden er zin in. Een overweldigend geluid. Maar wat wil je met 2 topdrummers. https://sloperband.com/

Sloper

Was je toe aan Southern Rock? Dan stond je goed bij de Leif de Leeuw Band. Dé Southern jam band van Europa. Leif is zes keer op rij uitgeroepen tot beste blues rock gitarist van de Benelux en Sem Jansen is winnaar van het tv-programma ‘Hit the Road’. Met zes man sterk bezorgden de mannen van de band een show met vlammende gitaarsolo’s, twee duellerende drummers, scheurende Hammond sounds waarin improvisatie in sterke verhalende songs centraal stond. Een geweldig optreden!
https://leifdeleeuw.com/

Leif de Leeuw Band

Project Still Believe is de samengestelde band van Hans Lafaille, aangevuld met o.a. Bertus Borgers. Muziek van het album ‘Still Believe’. Herman Brood, Cuby and the Blizzards, Sweet d’Buster. De 74-jarige Borgers is nog steeds fenomenaal op zijn sax. Een erg goed optreden, waarbij je ook graag terug denkt aan het jaar 1978, toen het nummer op single uitkwam.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063607815937

Still Believe

Echte blues! Errol Linton, ook wel bekend als het mondharmonicafenomeen. Een mix van Chicago blues en reggae beviel bijzonder goed deze middag. https://www.facebook.com/errol.linton.3

Errol Lynton

Een optreden waar velen op gewacht hadden: Danny Bryant. Je kunt zeggen wat je wil, maar hij flikt het iedere keer. Een pracht optreden, voor de liefhebbers van échte bluesrock. Een aantal lange slowblues afgewisseld met het gierende gitaarwerk.
https://www.dannybryant.com/

Danny Bryant

Boogie Monster, de band uit de omgeving Deventer speelde “groovy rock ‘n’ roll”. Swingende pop met een flinke scheut blues. Dit is echt een band die je live gezien moet hebben. Velen hebben dit nu ook..
https://boogiemonster.band/

Boogie Monster

Malford Milligan and the Southern Aces was echt een band die op Ribs & Blues behoorde te staan. Een goede keuze dus! Met zijn hese en sterke stem overdonderde hij iedereen. Zijn begeleidingsband was ook goed op dreef en het wassoulful, rootsy, intens en intiem en lijkt rechtstreeks uit Muscle Shoals te komen. Heerlijke muziek!
http://www.malfordmilliganmusic.com/

Malford Milligan

The band Darlyn is een band die bij de meeste blues en rock liefhebbers niet bekend is. Zij spelen een bijzondere mix van roots en pop.
http://darlynmusic.com/

Darlyn

En dan één van de grote publiekstrekkers van dit festival (mijn mening). De Amerikaanse Southern rock/blues band North Mississippi Allstars! De band van de gebroeders Luther (gitaar, zang) en Cody Dickinson. Een wervelende show van de mannen. Southern rock en blues hoort zo gespeeld te worden.
https://www.nmallstars.com/

North Mississippi Allstars

Toen de regen al met bakken naar beneden kwam, was het de beurt aan Ralph de Jongh. Intens en overweldigend, dat is altijd de show van Ralph. Hij gooide alles weer in de strijd om ons te laten genieten.
https://ralphdejongh.com/

Ralph de Jongh

De afsluiter van deze zondag, 1e Pinksterdag, was Drive-byTruckers. Alternatieve rock, Southern rock en country. Een band die nooit teleurstelt op het podium. Ook nu niet. Topband!
https://www.drivebytruckers.com/

Drive-by Truckers

2e Pinksterdag:

Het is inmiddels een vaste traditie geworden. Beiaardier Henk Veldman houdt van roots-en bluesmuziek en dat hebben we op 2e Pinksterdag van 12.00 en 13.00 uur in het centrum van Raalte volop gehoord! Op het carillon van de Kruisverheffingskerk en onder toeziend oog van Pablo van der Poel (De Wolff) speelde hij de “sterren” van de hemel. 

Zie hier de video:

Op de Deltastage begon deze dag met Dylan Leblanc. Een Amerikaanse singer-songwriter. De tent liep al goed vol en iedereen had er weer zin in. Een nieuwe dag met veel mooie muziek. Hij stond met een goede band het publiek te vermaken en volgens mij lukte dat heel goed.
http://www.dylanleblanc.com/

Dylan Leblanc

En dan om 13.30 uur kregen we Sass Jordan op de Mainstage. Ze had er zin in, dat kon je zien en vooral horen. Wat een stem! Na ruim 2 jaar weer op het podium staan deed haar zichtbaar goed. Veel contact met het publiek. En de band was ook in topvorm. Helaas, na een uur was het alweer voorbij….
https://sassjordan.com/

Sass Jordan

Mell & Vintage Future. Een Nederlandse band die al behoorlijk aan de weg timmert. Ook zij hadden er zichtbaar zin in op deze maandagmiddag. Met het vooruitzicht dat ze de volgende dag in het voorprogramma staan bij Eric Clapton. Dan doe je het goed!
https://www.mellvintagefuture.nl/

Mell & Vintage Future

Ian Siegal Presents BLUES! Velen waren benieuwd naar deze samengestelde band met o.a Big Pete, Dusty en Darryl Ciggaar en Mischa den Haring. Een topformatie! Ze stelden zeker niet teleur op deze maandagmiddag. Heerlijke blues zoals we graag horen.
https://iansiegal.com/

Ian Siegal

Op de Deltastage konden we daarna genieten van Harlem Lake. De band die in een rollercoaster zat. Terug als winnaars van de Europese Blues Challenge 2022! Daarna naar Schöppingen voor een optreden en nu bij Ribs & Blues. Het was niet te merken aan de band die in topvorm was. Zangeres Janne Timmer zong de zaal geheel plat. Zichtbaar plezier spatte er van af.
https://harlemlake.com/

Harlem Lake

De band waar velen zich op verheugd hadden: De BB King Blues Band, met als grote verrassing Claudette King, een dochter van de grote held BB King. Ze willen met hun optredens het gedachtegoed van BB King in ere proberen te houden. En dat is vandaag zeker gelukt.
https://www.facebook.com/bbkingsbluesband

BB King Blues Band

Als laatste band op de Deltastage stonden The Sheepdogs. Deze Canadezen timmeren momenteel goed aan de weg. Soutern rock met heerlijke zang. Een goede set, zo aan (bijna) het eind van een festival.
https://www.thesheepdogs.com/

The Sheepdogs

De afsluiter van Ribs & Blues 222: Paul Carrack met zijn band. Wie kent hem niet? Een grootheid in de muziekwereld die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. De Engelsman stond al met vele grote namen op het podium en op de plaat. En dan nu hier als afsluiter van een bijzonder Pinksterweekend…
https://paulcarrack.net/

Paul Carrack

Lees hieronder het verhaal zoals in Salland Centraal
(Tekst: Lauk Bouhuijzen – Foto’s Harrie Huisman)

Dat het publiek het Raalter festival niet vergeten is, net als het (gegroeide) aantal sponsors, werd zaterdagavond meteen duidelijk toen duizenden bezoekers de Domineeskamp opstroomden om vooral van publiekstrekker Danny Vera te komen genieten. Omdat het zo druk werd moest het terrein zelfs kort afgesloten worden. Sommige bezoekers voor de gesloten entreepoorten waren daar niet blij mee, zo bleek uit boze reacties op social media. Groot Beumer; “Als je mensen goed en eerlijk uitlegt waarom je dat doet, namelijk puur en alleen voor ieders veiligheid, dan is er zeker begrip voor.”

Duizenden genoten zaterdagavond van Danny Vera. Daarna trok de energieke blues- en psychedelische rock van DeWolff (deels) een ander publiek in de bomvolle grote tent. Tien jaar geleden trad het toen nog piepjonge trio voor het eerst op bij Ribs en Blues, zo herinnerde presentator sinds jaar en dag Jaap Harmsen de bezoekers. Om daarna, tegenwoordig met behulp van een bril, die aankondiging van 2012 over te doen.

Danny Vera
Danny Vera

Gitarist Pablo van de Poel van de band keerde tweede Pinksterdag al weer terug naar Raalte, in eerste instantie voor een bezoekje van muzikale vrienden bij de band van Dylan Leblanc. Bij toeval hoorde hij dat beiaardier Henk Veldman maandagmiddag in de toren van de Kruisverheffing al vele jaren een speciaal programma speelt met muziek van artiesten die op Ribs en Blues staan. Dus klom Van de Poel maandagmiddag om 1 uur de toren van de Raalter basiliek in om dat met eigen ogen te horen en te zien, staande naast Veldman.

BB King Blues Band
Claudette King

In totaal 24 optredens stonden er drie dagen op het programma, letterlijk (bijna) voor iedereen wat wils. Het kan dan zo maar zijn dat Claudette, een dochter van BB King, het podium opkomt. Nu had de in 2015 op 89-jarige leeftijd overleden Amerikaanse blueslegende niet minder dan 16 kinderen, maar het blijft bijzonder.

Ook bijzonder is het verhaal van de pas in november 2019 door Dave Warmerdam opgerichte band Harlem Lake uit, inderdaad, de Haarlemmermeer. Zaterdagavond werd in Malmö, bereikt na een lange rit met de eigen bus, de Europese Blues Challenge gewonnen als zijnde de beste bluesband uit meer dan 20 deelnemende Europese landen. Daarna werd er de hele zaterdagnacht terug gereden vanuit Zweden naar een optreden in het Duitse Schöppingen zondag en vervolgens een dag later bij Ribs en Blues. Zonder dat al die kilometers te merken waren.

Harlem Lake
Dave Warmerdam

Het was sowieso opvallend dat het publiek er veel zin in had, regen of geen regen, maar de bands minstens net zo veel. ‘Zo fucking blij dat we hier weer mogen optreden’, zo klonk het in Nederlands en Engels bij ongeveer elk optreden vanaf zowel de Main- als de Deltastage. De Brits-Noorse Krissy Matthews, op het laatste moment invaller voor de door ziekte getroffen band Catfish, liet zich door de coronajaren muzikaal inspireren. Om te kunnen blijven eten werd hij pizzabezorger en dat leverde zijn song ‘Pizzaman Blues’ op, het titelnummer van zijn recente CD.

Het Raalter festival kon dit jaar ook officieel het eerste huwelijk melden; vrijdag mocht de toen nog lege grote tent gebruikt worden voor trouwfoto’s van Frank Schiphorst en Lisa Schutte. Zij kwamen elkaar 11 jaar geleden voor het eerst op Ribs en Blues tegen. De opbouwploeg zorgde tijdens het maken van de fotoreportage ongevraagd voor wat extra sfeer.

Behalve die opbouw (en afbraak)ploeg zijn er tijdens het weekeinde zo’n 800 vrijwilligers actief van verenigingen als onder meer Scouting, Kwiek en Rohda. Ook die lieten zich niet weerhouden door de vele regen. Groot Beumer; “Net als wij wisten ze van te voren dat het nat zou kunnen worden, maar allemaal zijn ze gewoon doorgegaan. Niemand klaagde maar buffelde verder. Diep respect daarvoor.”

Voor een heel speciale vrijwilliger was het de laatste editie; Maudy Cooman zet er na bijna 24 jaar een punt achter. Deze steunpilaar van het bestuur en elk jaar gedurende elk pinksterweekeinde de strenge doch rechtvaardige ‘bewaker’ van de backstage-ingang – voor vrijwilligers, gasten, artiesten, media en sponsors – stopt er mee. Een betrouwbare vrijwilliger en stille kracht die geen enkele behoefte heeft aan ‘gedoe rond haar afscheid’ maar gemist zal worden.

Op het terrein zelf veranderen dingen. De barbier en tatoeëerder hebben het druk, Cigarbox Henri Grootenhuis is een gewaardeerde gast en er wordt al aandacht gevraagd voor de grote reünie 9 oktober van oude Raalter beatbands in Bij Lampe. Drie jaar geleden kon er ook speciaalbier gekocht worden en dat was een succes. Nu is het assortiment uitgebreid en stond die naast een nieuwkomer; Raaltenaar en vinoloog Hans Poppe verkocht er zijn ‘goeiewijn.nl’ in glazen (met statiegeld) en flessen (zonder statiegeld). “Je wilt niet weten hoeveel wijn er verkocht is. Vaak de vrouwen hier bij ons aan het schap en de mannen hiernaast bij het speciaalbier,” zo toonde Poppe zich maandagavond meer dan tevreden.

Finn Lorkeers (12 jaar) en Daan Roelofs (13 jaar)
Finn Lorkeers (12 jaar) en Daan Roelofs (13 jaar)

Toch, ondanks deze vernieuwingen, de basis van Ribs en Blues blijft al 24 edities ongeveer hetzelfde; veel lekkere muziek van blues tot roots en Americana, veel smakelijke spareribs en een breed programma voor (heel) jong en (heel) oud, inclusief de speciale Kids Adventureland waar dit jaar de jonge Finn Lorkeers (12 jaar) en Daan Roelofs (13 jaar) de scepter zwaaiden als sheriffs. Het op de jongere bezoekers gerichte onderdeel van het Raalter festival was ook deze Pinksteren weer een paradijs voor de jeugd met allerlei activiteiten en attracties.

Wie op de twee zondagmiddagen klokslag 1 uur na het openen van de entreepoorten de honderden kinderen (gevolgd door hun ouders) naar ‘hun eigen’ afdeling zag rennen begrijpt waarom dit zo’n belangrijke oorzaak is van de als altijd zeer relaxte en gemoedelijke sfeer van Ribs en Blues. Daar kon ook de natste Pinksteren ooit geen verandering in brengen.

Op naar editie 25!!

Website: https://ribsenblues.nl/