Concertfoto’s: Julian Sas, Luxor Live Arnhem, 17 juni 2022

 

Julian Sas Luxor Live

Foto’s: Jasper Friederichs – Tekst: Jan Wolf

Julian Sas: Guitars and Vocals
Edwin van Huik: Bass Guitar
Lars-Erik van Elzakker: Drums

De “Electracoustic Tour” van Julian Sas en zijn kompanen deed deze 17e van juni de Luxor Live te Arnhem aan, de tour vernoemd naar het laatste dubbel album van de gitarist uit Beneden Leeuwen.

In het historische gebouw dat in de jugendstil ontworpen is door architect Willem Diehl is de grote zaal de plaats van handeling vanavond, het is er gezellig druk en de bezoekers worden vanavond getrakteerd op een bevlogen Sas.

Het optreden stond eerder op losse schroeven want Julian Sas deelde aan het begin van de set mee dat hij onder de medicijnen zat vanwege rugklachten en vroeg ons om begrip mocht het niet gaan lukken. Uit navraag bleek de beste man eerder door zijn rug te zijn gegaan en er daardoor enige twijfel bestond over het doorgaan, tot opluchting van Sas en zijn band, de mensen van Luxor Live en het publiek bleek het wel te kunnen.

De band treed vanavond aan als een trio, nadat Roland Bakker de tijd nog niet rijp achtte voor een terugkeer naar de live podia. De reden daarvoor ligt in een combinatie van de tijd waarin we leven en het verlies van band makker / bassist Fotis Anagnostou in januari van 2021.

Het geluid van Roland die losgaat op zijn Hammond was de afgelopen jaren een begrip in de sound van Julian Sas en was ook op de Electracoustic plaat prominent aanwezig, interessant dus om te ontdekken hoe ze hier als trio mee omgaan want er zal toch iets gesleuteld gaan worden aan de nummers om ze als trio goed voor de dag te brengen.

Al vanaf de eerste tonen wordt duidelijk dat het met dat sleutelen wel goed is gekomen, de heren betreden het podium om kwart over acht met het nummer Home Feeling om vervolgens met World on Fire het eerste nummer van de nieuwe plaat de zaal in te slingeren.

Het nummer Falling From The Edge of The World wordt opgedragen aan Fotis Anagnostou en het verdriet is hoorbaar in de solo, het klinkt raar om dan over een hoogtepunt te spreken. De rauwe emotie maakt echter wel dat het een diepe indruk achterlaat op het publiek.

De band speelt strak en maakt een zeer getergde indruk, alsof ze alles opnieuw te bewijzen hebben en dat vertaalt zich met regelmaat in vlammende solo’s in de up-tempo nummers maar ook in de slow blues die vanavond gebracht wordt. Het blijkt een mooie dwarsdoorsnede van de catalogus die Sas inmiddels heeft opgebouwd want met Turpentine Moan krijgen we het allereerste nummer dat hij ooit opnam en Tale Spreader is toch ook al een slordige 23 jaar oud.

De set kent geen vaste opbouw tijdens deze tour waardoor het elke avond een verrassing is waar Julian zin in heeft. Dat we in Arnhem uitvoeringen kregen van Hey JoeBullfrog Blues en afsluiter Boogie all Around  wordt gezien de aanloop naar de avond extra gewaardeerd

In het publiek bevinden zich ook Margit en Jack, een echtpaar dat al een kleine 20 jaar fanatiek de albums koopt en concerten bezoekt van Julian. Dat het dan een familie aangelegenheid wordt in de loop der jaren valt natuurlijk niet te voorkomen en zo gebeurde het dat vanavond ook een dochter met haar vriend werd meegenomen. De bewondering voor hun gitaarheld is vanavond alleen maar toegenomen en wij kunnen ons daar alleen maar bij aansluiten.
Margit vatte het optreden passend samen ;
“Wat een energie, wat een geweldige driemans formatie, Julian is Back!”

Website: https://www.juliansas.com/

Setlist:
01. Home Feeling
02. World On Fire
03. Waiting For Tomorow
04. Working Man’s Blues
05. Falling From The Edge of The World ; opgedragen aan Fotis Anagnostou
06. Stand Your Ground
07. Liberation
08. Mercy
09. Blues For The Lost and Found ; opgedragen aan de mensen in Oekraïne
10. Talespreader
11. Turpentine Moan
12. Helpin’ Hand
13. Blues Jam
14. Leaving It Up To You
15. Sugarcup Boogie – Making My Return
16. Hey Joe
17. Bullfrog Blues
18. Boogie All Around

Julian Sas Luxor Live 02

Julian Sas Luxor Live 03

Julian Sas Luxor Live 04

Julian Sas Luxor Live 05

Julian Sas Luxor Live 06

Julian Sas Luxor Live 07

Julian Sas Luxor Live 09

Julian Sas Luxor Live 10

Julian Sas Luxor Live 11