Concertfoto’s: John Waite – Metropool, Hengelo, 17 september 2022

 

John Waite 01

Foto’s en Tekst: Harry Pater – Rockpix (https://harrypater.nl/

Het was voor de fans vanwege Covid-19 twee jaar wachten, maar eindelijk is voormalig The Babys en Bad English zanger John Waite weer in ons land voor een aantal optredens. De inmiddels 70-jarige Britse zanger woont al jaren in de Verenigde Staten en heeft al jaren een Amerikaanse begeleidingsband. Zaterdag 17 september was Metropool Hengelo aan de beurt en het optreden begint een kwartiertje later dan aangekondigd met een kwartet akoestische songs, uitgevoerd door John Waite en gitarist Marc Ricciardi.

Helaas mogen de fotografen alleen tijdens de eerste drie songs met professionele camera’s hun werk doen, daar houden we ons uiteraard aan, met als gevolg dat we de andere bandleden alleen met de smartphone kunnen vastleggen. Het is niet anders…

Als eerste wordt de Bob Dylan cover All Along The Watchtower gespeeld. Bij Time Stood Still vertelt John dat ze deze gewoon moeten spelen, omdat ze in Nederland zijn. Daarna doet hij net alsof hij de tekst niet kent en pakt een stapel A4’tjes die hij nadat het publiek meteen begint mee te zingen het publiek ingooit, iets wat hij gedurende het optreden regelmatig ook doet met plectrums. Ook When I See You Smile wordt flink meegezongen.

John vertelt over zijn liefde voor Nederland en de geweldige platen die hier gemaakt zijn, zoals door Herman Brood. Ook vertelt hij over zijn vriendschap met Ad(rian) Vandenberg, met wie hij ooit een album opnam, wat helaas nooit is verschenen. Volgens John zijn ze nog altijd bevriend en hebben ze kortgeleden nog samengespeeld op een festivalcruise. Bassist Tim Hogan en drummer Alan Childs (speelde tijdens de “No Brakes” tour én regelmatig bij David Bowie) komen er halverwege Downtown bij, wat uiteraard meteen een andere sound geeft. Hierna spelen ze John’s grootste hit Missing You, uiteraard wordt deze flink meegezongen.

En de hits blijven maar komen, want na Tears is het alweer tijd voor Isn’t It Time, Midnight Rendezvous en Back On My Feet Again, m.a.w. zijn tijd met The Babys en Bad English vormen nog altijd een belangrijk deel van Johns repertoire, naast uiteraard zijn solowerk. Na Better Off Gone blijven alleen John en Marc over en wordt, na een mooie introductie over het onderwerp van de song, het mooie akoestische Bluebird Café gespeeld, waarna de band weer compleet is en Best Of What I Got gespeeld, gevolgd door (hoe kan het ook anders) Everytime I Think Of You en als laatste Change.

Het enthousiaste publiek wil méér en krijgt dat ook: een lekker rockende versie van Led Zeppelin’s Whole Lotta Love, waarin naast een spetterende gitaarsolo ook een heavy drumsolo en een mooie bassolo verwerkt zijn. Totale speeltijd is net iets minder dan anderhalf uur, maar zo te zien en te horen hebben de bezoekers een mooie avond gehad, er is (door mij) geen wanklank te horen geweest!

Website: http://www.johnwaiteworldwide.com/

SETLIST:
ALL ALONG THE WATCHTOWER *
TIME STOOD STILL *
WHEN I SEE YOU SMILE *
DOWNTOWN
MISSING YOU
TEARS
ISN’T IT TIME
MIDNIGHT RENDEZVOUS
BACK ON MY FEET AGAIN
BETTER OFF GONE
BLUEBIRD CAFÉ *
BEST OF WHAT I GOT
EVERYTIME I THINK OF YOU
CHANGE
WHOLE LOTTA LOVE (ENCORE)
* ACOUSTIC (JOHN & MARC)

DE BAND:
JOHN WAITE – zang, akoestische gitaar
MARC RICCIARDI – akoestische & elektrische gitaren, backing vocals
TIM HOGAN – basgitaar
ALAN CHILDS – drums

John Waite 03

John Waite 04

John Waite 05

John Waite 06

John Waite 07

John Waite 08

John Waite 09

John Waite 10

John Waite 11

John Waite 12

John Waite 13

John Waite 14

John Waite 15

John Waite 16

John Waite 17

John Waite 18

John Waite 20