Concertfoto’s: Jan Akkerman 75 – Poppodium DRU, Ulft, 10 september 2022

 

Jan Akkerman 01

Foto’s en tekst: Harry Pater

Neerlands meest geprezen gitarist in binnen- en buitenland Jan Akkerman toert momenteel door ons land onder de titel Jan Akkerman 75 – ‘Walk Of My Life’, waarmee hij zijn 75e verjaardag viert (24 december 1946).  

In een goed gevulde, maar vreemd genoeg niet uitverkochte zaal speelt met zijn vaste band, aangevuld met zanger Phil Bee (Philippe Bastiaans). Op keyboards Coen Molenaar, op (5-snarige) basgitaar David de Marez Oijens en invaldrummer Walter van Os, die vaste slagwerker Marijn van den Berg vervangt. Volgens een olijke Jan om Nick & Simon te ondersteunen.

Het concert begint met enkele instrumentale stukken en daarna komt Phil het podium op, die vanavond voornamelijk songs van Brainbox zingt, zoals Down Man, Summertime en Dark Rose, naast een aantal covers, zoals Piece of my Heart van Janis Joplin. Als bekend zijn de Focus songs grotendeels instrumentaal en Jan kiest voor een bijzondere versie van Tommy en later op de avond gelukkig ook Hocus Pocus. In het gedeelte dat oorspronkelijk door een jodelende Thijs van Leer wordt gevuld, speelt Jan een zeer bijzondere gitaarsolo op de oorspronkelijke melodie.

Ondergetekende zag Akkerman, met name in de jaren negentig en begin van deze eeuw, regelmatig optreden. Jammer genoeg stond hij grotendeels met de rug naar het publiek en tussen de nummers door continu aan zijn versterker te draaien en er kon amper een lachje af. Gelukkig is dit verleden tijd en ook vanavond is Jan goed gemutst (met een Gibson baseball cap op) en met vaak een brede glimlach om zijn mond. Ook de interactie met de muzikanten is de hele avond goed, tussen de songs door vaak leuke opmerkingen en er wordt veel onderling gelachen. Invaldrummer Walter werd af en toe een beetje door Jan gecoacht, wat voor toetsenist Coen en de geweldig bassende David totaal niet nodig is, zij zijn een goed geoliede machine!

Tegen het eind van het optreden wordt het uit 1966 stammende Russian Spy And I ingezet, de song waarmee het voor Jan allemaal begon, als lid van de band The Hunters. Het publiek zingt lekker enthousiast met Phil mee. Na één uur en drie kwartier is het optreden afgelopen, zonder pauze. Niet slecht voor een 75-jarige!

Website: https://www.janakkerman.com/

Jan Akkerman 02

Jan Akkerman 03

Jan Akkerman 03a

Jan Akkerman 04

Jan Akkerman 05

Jan Akkerman 06

Jan Akkerman 07

Jan Akkerman 08

Jan Akkerman 09

Jan Akkerman 10

Jan Akkerman 11

Jan Akkerman 12

Jan Akkerman 13

Jan Akkerman 14

Jan Akkerman 15

Jan Akkerman 16

Jan Akkerman 17

Jan Akkerman 18

Jan Akkerman 19