Concertfoto’s: Dan Patlansky – Burgerweeshuis, Deventer 21 april 2022

 

Dan Patlansky Photography Nineke Loedeman-01

Tekst en foto’s: Nineke Loedeman

Wat had ik lang naar het concert van deze man uitgekeken! Zijn nieuwste album ‘Shelter Of Bones’ prikkelt al tijden mijn gehoorzintuigen en ik krijg er maar geen genoeg van!

De Zuid-Afrikaanse Dan Patlansky maakte het weer volledig waar in het Burgerweeshuis in Deventer. Samen met de Britse drummer Ben Matthews en bassist Tom Swann presenteert de magistrale gitarist/singer/songwriter zijn nieuwste album voor een redelijk gevuld Burgerweeshuis.

Na openingsact Bayou Brothers, met o.a. gitarist Tom Veltien, wordt het podium snel omgebouwd voor Dan en zijn maten. Een flitsende set volgt, waarin we onder andere, naast de uptempo album opener Soul Parasite, ook Hounds Loose, Snake Oil City en de slowblues en (mijn persoonlijke favoriet) I’ll Keep Trying te horen krijgen…

Maar natuurlijk horen we ook veel oudere nummers en praat Dan de songs op ontwapenende en onderhoudende wijze aan elkaar. Zoals onder andere Backbite, Stop The Messin’ en dat geweldige, 15 minuten durende Big Things Goin’ Down….Het is simpelweg puur genieten.

Dan weet hoe hij zijn Stratocaster moet laten zingen en dat is nu precies wat we willen horen! Ook zijn ruige, ietwat hese stem is als balsem voor mijn gehoor…Tjonge jonge, wat heeft die man een passie! Ben en Tom, beiden afkomstig uit Brighton zijn goed op elkaar ingespeeld en leggen een uitstekende basis voor Dan om op te excelleren.

Drie keer eerder zag ik deze gitaar tovenaar al en ook vandaag werd ik totaal weggeblazen door zijn melodieuze spel en fijne performance. En hoewel het overgrote deel van het publiek genoot van waar het voor was gekomen, stak de Dutch Disease toch helaas zo nu en dan de kop op. Onbegrijpelijk dat sommige ***holes gewoon door dit prachtige gitaarspel blijven ouwehoeren. Zó vreselijk respectloos naar de artiest en poepvervelend voor die mensen die wel willen luisteren.

Afijn, voor de aanwezige liefhebbers was het een fantastische avond die in een paar tellen voorbij leek. Ergens tijdens de eindspurt geeft Dan aan ooit door het spel van Stevie Ray Vaughan geobsedeerd te zijn geraakt en daardoor de gitaar te hebben opgepakt. Om dat verhaal luister bij te zetten horen we het flitsende ‘Scuttle Buttin”! Het publiek reageert enthousiast maar hiermee komt een einde aan een geweldig concert, welke overigens een samenwerking is tussen onze vrienden van Dé Blueskrant en het Burgerweeshuis.

Zie hier alle foto’s: https://www.flickr.com/photos/190079742@N04/albums/72177720298329732

 

Dan Patlansky Photography Nineke Loedeman-02

Dan Patlansky Photography Nineke Loedeman-03

Dan Patlansky Photography Nineke Loedeman 04

Dan Patlansky Photography Nineke Loedeman-05

Dan Patlansky Photography Nineke Loedeman-06

Dan Patlansky Photography Nineke Loedeman-07