Concertfoto’s: Cedric Burnside, Luxor Live Arnhem, 8 mei 2022

 

Cedric Burnside 01

Foto’s: Jasper Friederichs – Tekst: Jan Wolf

De liefde voor de blues en zijn fans

Natuurlijk zal zondag 8 Mei 2022 de boeken in gaan als een stralende dag en wanneer je over pakweg tien jaar een overzicht van memorabele gebeurtenissen van deze datum onder ogen zou krijgen, zul je waarschijnlijk berichten lezen over een strafschop of een autorace….

Dat er echter in de bovenzaal van de Luxor Live in Arnhem een bijzonder geslaagd optreden plaats vond van Mississippi Hillside Blues vaandeldrager Cedric Burnside zal ten onterechte geen plaats in het overzicht krijgen. Een uitgestelde wereldtournee bracht Cedric voor een aantal optredens naar Nederland, hij wordt op deze tour vergezeld door zijn mentor op de drums; Artemas LeSueur. De drummer die vorig jaar nog de Clarksdale Drummer’s Award in ontvangst mocht nemen is dus een oude vriend van Burnside en dat er chemie bestaat tussen de twee heren wordt op deze avond wel duidelijk.

Het is even voor acht uur in de avond wanneer er een handjevol liefhebbers zich melden voor de entree, een fan gehuld in een Cedric Burnside t-shirt heeft de trip vanuit Friesland naar Arnhem ondernomen. Een kort gesprek op de stoep leert dat hij met zijn partner al meerdere optredens van Cedric heeft gezien en zelfs de reis naar Mississippi heeft gemaakt om aldaar de historische gronden de bezoeken.

Niet veel later is daar het moment dat de deuren opengaan om ons enkele trappen te laten bestijgen voordat we de bovenzaal bereiken, het hoge plafond en wanden met stijlvolle gordijnen geven in combinatie met de sfeervolle verlichting een intieme vibe. Een prima locatie.

Half negen komt Cedric het podium op en neemt plaats op de gereedstaande stoel, neemt zijn akoestische gitaar ter hand en trapt af met het nummer Love Her Till I Die , van het ‘Descendants of Hill Country’ album. Dan is het de beurt aan The World Can Be So Cold van de nieuwe plaat, nog drie akoestische nummers volgen voordat de stage-door opengaat en Artemas LeSueur geïntroduceerd wordt.

De akoestische gitaar maakt plaats voor een elektrische variant en We Made It is het startschot voor het stevigere deel van de avond. Het ogenschijnlijke gemak waar de heren muziek staan te maken (en hoe je geen moment denkt; goh….een bassist of iets dergelijks zou leuk zijn) is werkelijk om de hoed diep voor af te nemen. Het rockt, jamt en is genieten van alles waar de typische Hillside stijl geliefd om is, weglaten wat je niet nodig hebt en vervolgens zo te klinken alsof wat je weg gelaten hebt er allemaal wel is.

Hoogtepunten uit de setlist lichten zou onherroepelijk tekort doen aan de achterblijvers want vijftien nummers en negentig minuten lang is het van ongekende kwaliteit, je vraagt je af hoe het kan dat deze man niet op zijn minst genoeg publiek trekt dat hij in de grote benedenzaal staat. Van de andere kant, wij waren erbij en met ons andere gelukkigen.

Dat er een oprecht gevoel heerst bij Cedric om zijn muziek en liefde voor de Hillside Blues te verspreiden blijkt andermaal wanneer hij na afloop rustig de tijd neemt om met fans en liefhebbers te spreken. Zij die af zijn gedaald vanuit Friesland werden niet alleen herkend maar kregen ook een warme omhelzing, tekenend voor de man.

Een mooie zondag, een mooie locatie, geweldig optreden van een begenadigd artiest en sympathieke man…..wat kan het eigenlijk schelen dat er over 10 jaar niks over staat in de overzichten van deze achtste mei, wij mochten het meemaken en zitten daarmee in een select gezelschap van geluksvogels.

Website: https://www.cedricburnside.net/

Setlist:
01. Love Her Till I Die ( solo acoustic)
02. The World Can Be So Cold ( solo acoustic)
03. Mellow Peaches ( solo acoustic)
04. Hard To Stay Cool ( solo acoustic)
05. Meet Me In The Bottom ( solo acoustic)
06. We Made It
07. I’m Hurtin
08. Please Tell My Baby
09. Typical Day
10. Hands Off That Girl
11. What Make Me Think
12. Step In
13. Poor Black Maddie
14. Tool On They Life
15. I Be Trying

Cedric Burnside 02

Cedric Burnside 04

Cedric Burnside 05

Cedric Burnside 06

Cedric Burnside 07