Concertfoto’s: AJ Plug, Eindeloos Emmeloord,
3 juli 2022

 

AJ Plug

Foto’s: Edwin Fabriek – Tekst: Jelle Edelenbosch

Veel emoties tijdens optreden AJ Plug

Spontaan kwamen de tranen opzetten en ik was bepaald niet de enige die ze over de wangen voelde biggelen. Wat een geweldig optreden zondag 3 juli van AJ Plug en haar gitaristen Klaas Wildgroove en Guy Smeets. In een uitverkocht restaurant Eindeloos kwamen de emoties los en de zangeres hield het zelf ook niet droog.

Het was het laatste optreden van het tiende seizoen Lazy Sunday Afternoon en dat maakte diepe indruk. Als ik er een dag later aan terugdenk komen die sentimenten weer boven.

Alexandra Jolanda Plug is ernstig ziek geweest. Slokdarmkanker kreeg haar niet klein en haar ervaringen zette ze om in Liedjes. Inderdaad met een hoofdletter. Vooral bij degenen die zelf, of in mijn geval echtgenote, te maken hebben (gehad) met kanker sloegen diverse nummers in als de spreekwoordelijke bom. Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt het leverde rillingen en kippenvel op.

Indrukwekkend
De nummers zijn te vinden op het album ’Killer King’ en het titelnummer klonk al tijdens het begin van het optreden. Wat een superieure vocale uithalen. Heel indrukwekkend en daarmee was de toon voor deze middag gezet. Heel veel slow blues en dan komt haar stem het best tot uiting.
Haar makkers Wildgroove en Smeets mogen niet onvermeld blijven. Eerstgenoemde zorgde voor de muzikale basis en achtergrondzang. Dat bood Smeets de gelegenheid te soleren en hoe! Ongelooflijk hoe hij over de snaren snelde, maar ook gedoseerd spelend staat hij zijn mannetje. Daar gaan we meer van horen.

Juweeltjes
Hier gebeurde iets bijzonders en pas na diverse nummers bedacht ik me dat drums en bas ontbraken. Het was geen gemis, want gedrieën was het precies goed. Gimme A Smile, It Will Be Alright en Crazy For You werden zo juweeltjes en met name het laatste tranen trekkend. Smullen en zo ging het maar door.
,,Fijn dat jullie zo luisteren’’, zei de zangeres. ,,Fijn dat jullie zo spelen’’, luidde het antwoord. ,,Daar ga je beter van spelen’’, was de conclusie. Mijn gedachte ging toch ook uit naar enkele personen achterin het etablissement die de Dutch Disease onder de leden hadden.

’Discussie’
,,Leef vandaag en maak er wat van’’, is het credo van AJ Plug en dat leverde het nummer Sun Shines Today op. De slotakkoorden kenden niet zo’n soepel verloop. Later was de ’discussie’ tussen de beide gitaristen over de vraag in welke toonsoort Dakota, een Stereophonics cover, gespeeld moest worden vermakelijk.
Tijdens de tweede set kreeg Better Days een vibratovolle uitvoering. En ook zo mooi Never Gonna Stop, Trouble en Tears Ran Dry. Het leverde uiteindelijk een staande ovatie van het merendeel van het publiek op.
Een toegift volgde met Free At Last en duidelijk werd dat AJ Plug zich helemaal gegeven had.

Petje af voor haar en de heren Wildgroove en Smeets. Hier kan iedereen even op teren.

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug

AJ Plug