Ayreon – Electric Castle Live And Other Tales
Format: 2CD+DVD in Digisleeve – Limited Edition Wooden Box Set – 3LP Gold – 5CD Earbook – Blu-ray
Label: Music Theories Recordings/Mascot Label Group
Releasedatum: 27 maart2020
In de wereld van progressive rock en symfonische metal is Arjen Anthony Lucassen een reus, zowel letterlijk als figuurlijk.

Op 27 maart komt via Music Theories Recordings/Mascot Label Group ‘Ayreon – Electric Castle Live And Other Tales’ uit, een 3LP/2CD+DVD/Earbook/BD set van de spectaculaire live uitvoering van het 3e Ayreon album ‘Into The Electric Castle’. In september 2019 was de 013 in Tilburg 4 dagen lang het toneel van Lucassen, zijn band, en een wereldvermaarde groep van zangers en zangeressen uit de progressieve metalwereld. 12.000 fans uit 64 verschillende landen reisden af naar Tilburg om daar de 20e verjaardag van het album ‘Into The Electric Castle’ te vieren.

“Naar aanleiding van de 20e verjaardag van het album hadden we net een geremixte versie uitgegeven, en we dachten dat dit de perfecte gelegenheid was om het album live uit te voeren”, aldus Lucassen. “De Ayreon Universe shows waren zo’n geweldige ervaring voor iedereen, en er kwamen zoveel verzoeken voor meer shows, dat we besloten om het hele ‘Electric Castle’ album te spelen, aangevuld met een aantal zg. ‘Other Tales’, nummers van al mijn andere projecten”.

‘Into The Electric Castle’, oorspronkelijk uitgegeven in 1998, is een klassiek verhaal over een epische tocht. Het speelt zich af in ‘no time and no space’, en vertelt het verhaal van acht individuen die, geleid door een mysterieuze stem, op zoek moeten gaan naar het geheimzinnige Electric Castle.

Op het album zingen o.a Fish (the Highlander), Lucassen (the Hippie), Sharon den Adel (Indian), Edwin Balogh (The Roman), Anneke van Giersbergen (the Egyptian), Damian Wilson (the Knight) en Edward Reekers (the Futureman), met de uitzondering van Sharon den Adel vertolken zij allen opnieuw hun rol in de spectaculaire live show.

De cast bestond uit maar liefst 22 zangers/zangeressen en instrumentalisten, waaronder een aantal mensen die al jaren met Lucassen werken, zoalsThijs Van Leer (Focus), Robby Valentine, Simone Simons (Epica), John Jaycee Cuijpers (Praying Mantis), Marcela Bovio en muzikanten Joost van den Broek, Johan van Stratum, Marcel Singor, Ferry Duijsens, Bob Wijtsma and Ben Mathot. Voor de ‘mysterieuze stem’ werd niemand minder dan Star Trek acteur John De Lancie(“Q”) aangetrokken.

Nadat Arjen bekend was geworden in de jaren ’80 met hardrock bands Bodine en Vengeance, en zijn eerste solo album in 1993 had uitgebracht, is Lucassen met Ayreon pas écht bekend geworden als componist met een onbegrensde fantasie en creativiteit.

De eerste twee Ayreon albums ‘The Final Experiment’ (1995) en ‘Actual Fantasy’ (1996) staan bol van muzikale inventiviteit, en werden gemaakt met een flink aantal grote namen uit de prog- en rockwereld. Alles kwam tesamen op ‘Into The Electric Castle’, en Ayreon’s doorbraakalbum was een feit.

“Ik heb mijn ziel en zaligheid erin gelegd”, zegt Lucassen over het oorspronkelijke album. “Ik heb al mijn geld en creativiteit erin gegoten, en alleen de allerbeste muzikanten en zangers die ik kon vinden, laten meedoen. Toen ik het album maakte, was ik niet gebonden aan één muzikale stroming of stijl, maar probeerde ik al mijn favoriete muziek erin te verwerken. ‘Into The Electric Castle’ werd enorm positief ontvangen door zowel de pers als de fans. De naam Ayreon was gevestigd, en Ayreon werd het perfecte project waar ik al mijn creatieve energie in kwijt kon”.

Hoewel hij bekend staat als een studiomuzikant, begint Lucassen langzaam over zijn podiumangst heen te komen. Na vaak in de studio gewerkt te hebben met zangeres Anneke van Giersbergen, trad hij in 2015 een aantal keren met haar op. Deze shows waren een opmaat naar een theateruitvoering van ‘The Human Equation’, een Ayreon concept-album uit 2004, waar Lucassen fungeerde als adviseur. De podiumangst werd uiteindelijk overwonnen in 2017, bij de ‘Ayreon Universe’ shows in de 013 in Tilburg.

“Ik heb echt ontzettende podiumangst”, zegt Arjen. “Ik had paniekaanvallen tot de nacht voor de shows. Maar het was allemaal voor een goed doel!”

De meest logische volgende stap was het opzetten van een liveshow voor ‘Into The Electric Castle’. De vier shows waren een doorslaand succes, en zijn nu vastgelegd op ‘Ayreon – Electric Castle Live and Other Stories’. Het was zo succesvol dat Lucassen de show in juni nog een keer uitvoert, als hoofdact op het prestigieuze Duitse festival “Night of the Prog”.

“Ik hou ervan om al mijn projecten in de studio op te nemen”, geeft hij toe, “maar ik ben geen live performer. Ik ben degene die met de ideeën komt, het grote plaatje ziet, en alles bij elkaar haalt. Dus ik ben blij dat ik omringd ben door fantastische muzikanten die mijn muziek op het podium tot leven brengen.”

Tracklist:
CD 1
01 Welcome to the New Dimension
02 Isis and Osiris
03 Amazing Flight
04 Time Beyond Time
05 The Decision Tree
06 Tunnel of Light
07 Across the Rainbow Bridge
08 The Garden of Emotions
09 Valley of the Queens
10 The Castle Hall
11 Tower of Hope
12 Cosmic Fusion

CD 2
01 Robby Valentine
02 The Mirror Maze
03 Evil Devolution
04 The Two Gates
05 Forever of the Stars
06 Another Time, Another Space
07 Shores of India
08 Ashes
09 Out in the Real World
10 Twisted Coil
11 Kayleigh
12 Pink Beatles in a Purple Zeppelin
13 Songs of the Ocean

DVD
DVD 1: Full show (2:28:37)
DVD 2: Extra’s
Behind the scenes (1:48:28)
Extended Interview (1:32:24)
Audio: DD 2.0 and DD 5.1 surround

Blu-ray
The same content as the 2 DVDs
Audio: DD 2.0 and DTS-MA 5.1 surround