Ad Vanderveen – Candle To You

 

Ad Vanderveen - Candle To You

Ad Vanderveen – Candle To You
Format: CD
Label: Eigen Beheer
Release: 2022

Release datum: 21 januari, 2022

In de geschiedenis van moderne folk-rock muziek staan twee figuren als pilaren overeind die de daarop volgende generaties hebben beïnvloed: Bob Dylan bracht de invloeden mee van zijn voorgangers Woody Guthrie en Hank Williams naar de podia van Greenwich Village en werd daarmee de spreekbuis van miljoenen jonge volwassenen die zochten naar richting in verwarrende tijden.

Neil Young werd beroemd met Buffalo Springfield op de golven van psychedelia die uit Los Angeles’ bekende Laurel Canyon kwamen. Maar in zijn vroege jaren op de Canadese vlakten leunde Young sterk op Dylan’s vroege folk meesterwerken. Toen eenmaal de transformatie van de 60er jaren geweest was zou Young zich weer vol op Folk storten in de 70-s en zijn meest beklijvende klassiekers schrijven.
Vandaag de dag is een grote hoeveelheid DNA van deze voorbeelden te vinden in iedere artiest die de akoestische gitaar oppakt om zijn ziel bloot te leggen.

De uit Nederland afkomstige Ad Vanderveen is dan misschien duizenden mijlen van Ohio of Ontario, Minnesota of Manhattan geboren, maar de man heeft de afstamming van deze folk troubadours in zijn bloed. Dit heeft waarschijnlijk iets te maken met zijn Canadese familie.

Op zijn onlangs verschenen cd ‘Release’ (recensie), geeft Vanderveen op een krachtige en effectieve manier de essentie van deze twee grootheden door en mengt die met zijn eigen identiteit op een album dat alle juiste snaren raakt van nostalgie, reflectie, liefde en heimwee, precies zoals een goede folk plaat zou moeten.
Dit is een artiest die gestudeerd heeft onder de besten in zijn vak en met diezelfde energie een welkome, stemmige en wijze bijdrage heeft geleverd aan de traditie van de betere folk muziek (J.C Ireson)

Candle To You komt uit in het kielzog van het internationaal lovend ontvangen 2021 album ‘Release’. Er staan 10 nieuwe eigen songs op met een geluid en sfeer die iets anders hebben dan Vanderveen’s eerdere werk.

Ad Vanderveen over Candle To You:
”De titelsong kan beschouwd worden als een bescheiden eerbetoon aan beide bovengenoemde mannen, evenals aan andere helden die voorgingen. A tribute while still alive, zeg maar. Als kind van de 60-er jaren, opgroeiend in de tweede lijn van die revolutionaire generatie zie ik mezelf als een drager van dezelfde vlam. En ik ben dankbaar om vandaag de dag nog steeds diezelfde helden aan de frontlinie te zien.”

“Hoewel sommige liedjes duidelijk gemaakt zijn op akoestische gitaar, is veel van dit album tot stand gekomen op de mandola – de oudere zus van de mandoline,” legt de singer/songwriter verder uit.
“Het ontdekken van een voor mij nieuw instrument leidde tot nieuwe ideeën en harmonische toonzettingen die een gevoel van verrassing en ruimte in mijn muziek brachten. Neem daarbij pedal steel, viool en viola, elektrische gitaar, harmony zang, bas en drums/percussie en je hebt een naturel, open en fris klinkend geluid dat een gevoel van vernieuwing mee lijkt te brengen.
Ook was het bijzonder om bij de opnamen weer samen te werken met oude vrienden en bandleden uit mijn Personnel verleden; Philip Kroonenberg en Jan Erik Hoeve kwamen na respectievelijk 30 en 40 jaar langs en we gingen met groot plezier verder waar we ooit gebleven waren, met een grote dosis hernieuwde inspiratie.”

Zoals eerder genoemd komt muziek nooit uit het niets en is altijd beïnvloed en geïnspireerd door degenen die voorgingen, maar tekst is iets anders en Vanderveen heeft duidelijk altijd zijn eigen verhaal te vertellen gehad. Het is het verhaal van een levenslange zoektocht waardoorheen als rode draad een besef van thuis loopt. Er valt  te vermoeden dat er door de jaren heen een doel dichterbij komt, hoewel dat nooit letterlijk wordt ingevuld en meer tussen de regels blijft. Het is een heimwee van de geest die een belofte inhoudt van vinden en thuiskomen, een sentiment dat velen – bewust of onbewust – misschien zullen herkennen.
De poëzie die altijd centraal staat in Ad Vanderveen’s werk geeft vaak hints naar een groter plaatje, uitgedrukt in alledaagse gebeurtenissen en spreektaal, met thema’s die relevant zijn in het leven van iedere volwassene zoals; de liefde – zowel individueel als universeel; verlangen; verlies; transcendentie en acceptatie.

Tracks:
01. Do What You Love
02. Following The Wind
03. Over Time
04. Candle To You
05. Last Venture
06. All The Way Thing
07. Window In The Rain
08. Miss That World
09. Exit Inside
10. Air Guitar

Ad Vanderveen: zang, mandola, gitaar, harmonica, footstomp
Kersten deLigny: harmony zang
Jan Erik Hoeve: pedal steel
Neil James Morrison: viool, viola
Pete Fisher: bas
Michael Kay: drums, percussie
Simon Moore: keyboards
Philip Kroonenberg: zang op #3

Website: https://advanderveen.com/

Ad Vanderveen